Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid/Maatschappij - Kolen, olie en gas zijn nog steeds de voornaamste bronnen voor het draaiend houden van onze energiecentrales en onze afhankelijkheid ervan zal voorlopig niet snel afnemen. Sterker, er worden in China en India de komende jaren honderden kolencentrales gebouwd en de meeste auto’s rijden voorlopig gewoon door op benzine en diesel. En het explosief groeiende vliegverkeer, vooral in Azië, heeft grote behoefte aan kerosine.

Los van het feit dat deze voorraden fossiele brandstoffen in de toekomst een keer opraken heeft de verbranding ervan ook de nodig effecten. De Verenigde Naties (IPCC – International Panel on Climate Change), veel Westerse regeringen en allerlei NGO’s (Non Governmental Organisations) zoals Milieudefensie en Greenpeace maken hier al langer melding van en dwingen ons goed na te denken over alternatieven. De recent aangekondigde ‘Green Deal’ (Europese Commissie o.l.v. Frans Timmermans) zal alle Europese burgers raken.

 


Wat zijn de alternatieven?

Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan allerlei innovaties om de schadelijke effecten, die de verbranding van fossiele brandstoffen heeft (bijv. CO2 uitstoot), te beperken en terug te dringen; denk aan het gebruik van batterijen voor mobiliteit (vrachtwagens, auto’s en bussen) of de inzet van windmolens en zonnepanelen.

Allemaal prima alternatieven, alleen ook deze technologieën vragen weer om grondstoffen. Voor batterijen zijn dat bijvoorbeeld lithium, kobalt, grafiet en Nickel. Om je een idee te geven van de hoeveelheden die nu en in de toekomst nodig zijn geeft onderstaande tabel een aardige indicatie.

Materiaal

2019

2028

Grafiet

170.000 ton

2.05 miljoen ton

Lithium

150.000 ton

1.89 miljoen ton

Nickel

82.000 ton

1.09 miljoen ton

Kobalt

58.000 ton

320.000 ton

 

Waar komen deze nieuwe grondstoffen vandaan?
Net zoals de vondst van ruwe olie lang geleden, zal ook de vondst van bovenstaande grondstoffen sommige landen een nieuwe machtspositie geven waardoor geopolitieke verschuivingen gaan plaatshebben.  Veel van bovenstaande grondstoffen worden vooral in China en Afrikaanse landen gewonnen; het moge duidelijk zijn dat Westerse economieën daar last van (gaan) krijgen.

Een aardig voorbeeld van een machtspositie die grondstoffen een land kan geven is die van de OPEC-landen (organisatie van olieproducerende landen in het Midden-Oosten) die in 1973 de oliekraan langzaam dichtdraaiden. Dat leidde tot een sterk stijgende olieprijs en sommigen van u kunnen zich wellicht nog de autoloze zondagen herinneren die werden ingevoerd om onze olievoorraden op peil te houden.

Dit was aanleiding voor landen in Europa en Noord- Amerika om zelf op zoek te gaan naar fossiele brandstoffen met als gevolg dat Noorwegen en de UK op de Noordzee grote olie- en gasreserves aanboorden en Canada en de VS nieuwe voorraden schaliegas- en olie vonden op het vasteland. Daarmee werd de machtspositie van de OPEC-landen verder verkleind en is de olieprijs al tientallen jaren redelijk stabiel.

 

In Nederland werd in de jaren zestig van de vorige eeuw een enorme gasreserve gevonden; dat heeft ons decennialang onafhankelijk gemaakt en de export ervan leverde miljarden Euro's op. Inmiddels is de keerzijde van de gaswinning ook bekend en gaat de Groningse gaskraan langzaam dicht.

Rusland is de laatste jaren de nieuwe leverancier van gas, alhoewel ook daar de nodige vraagtekens bij dienen te worden geplaatst; als Vladimir Poetin straks zijn politieke zin niet krijgt kan ook hij, net zoals de OPEC-landen in de 70’er jaren, gewoon de gaskraan dichtdraaien.

Technologische vernieuwingen en subsidies
Een ander gevolg van de oliecrisis in de jaren zeventig van de vorige eeuw was dat overheden nieuw beleid uitstippelden voor hun energiebehoeften (wind- en zonne-energie, kerncentrales) en dat de auto-industrie gedwongen werd om zuiniger motoren te ontwikkelen.

Gevolgen van dit beleid zijn inmiddels overal zichtbaar: Duizenden windmolens zijn geplaatst en steeds meer huizen worden voorzien van zonnepanelen, mogelijk gemaakt dankzij stevige subsidies verstrekt door de overheid.

De auto-industrie leverde ook haar bijdragen door onder andere zuiniger en schonere motoren te bouwen en dankzij Elon Musk en de Tesla is de vraag naar elektrische auto’s explosief gegroeid. De meeste autoproducenten beschikken nu over meerdere elektrische modellen en ook waterstof is een serieuze optie om een elektrische motor aan te drijven.

Overigens is die explosieve groei tevens te danken aan het ruimhartige belastingbeleid van de Nederlandse overheid waardoor het zeer aantrekkelijk is om de aanschaf van een elektrische auto te overwegen. De vraag is hoelang de overheid dit beleid wil voortzetten want de (zakelijke) bijtelling wordt stapje voor stapje verhoogd..............................

Is hernieuwbare energie de oplossing?
Feit is dat de wereldbevolking groeit en daardoor de vraag naar elektriciteit ook; denk aan het internet en alle technische voorzieningen om dat allemaal ‘in de lucht’ te houden, de industrie, onze toenemende mobiliteit en alle handige voorzieningen die we in en om onze huizen nodig hebben.

Duidelijk is ook dat we de opwekking van elektriciteit schoon moeten houden en dat we dat zo efficiënt mogelijk doen. Hernieuwbare energie uit batterijen is een uitstekend in te zetten technologie net zoals energie uit zonnepanelen en windmolens. Ook kernenergie is een technologie voor de opwekking van ‘schone’ elektriciteit, hoewel de meningen daarover nog zeer verdeeld zijn.

We moeten ons wel realiseren dat we voor die technologieën grondstoffen nodig hebben die nu al schaars zijn of het snel worden. Laten we ervoor zorgen dat we niet al te afhankelijk worden van dubieuze regimes die over deze grondstoffen beschikken en ons daarmee de duimschroeven kunnen aandraaien voor geopolitieke doeleinden.

Ben benieuwd of daar in Brussel al over wordt nagedacht: de ambitieuze plannen van Frans Timmermans c.s. zien er prachtig uit, tegelijk wordt een nieuwe gaspijplijn aangelegd waaruit Russisch gas naar Europa stroomt, worden de komende jaren in Nederland kolen- en gascentrales gesloten en neemt onze afhankelijkheid van het buitenland verder toe.

Is er al een politieke partij in Nederland die hier een passend verhaal voor heeft?

French Paulitz

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Door Wouter Wilmer (economisch Nieuws, beleggen in goud) - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Public finance, Goud en beleggen - Amerika heeft een grote rol gespeeld in het blokkeren van een geldstelsel gebaseerd op goud nadat het Bretton Woodsstelsel was gevallen.

Lees meer...

Leidse Kak helpt chronisch zieken af van resistente darmbacteriën - NLMagazine/Leiden, Geneeskunde, darmen - Het inbrengen van poep van gezonde donoren in de darmen van chronisch zieke patiënten heeft, ook op langere termijn, een gunstige werking op hun weerbaarheid.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Economie & Duurzaamheid - Jarenlang werkte ze als werknemer voor diverse opdrachtgevers, maar echt gelukkig werd ze er niet echt van. Debby komt van oorsprong uit een familie vol ondernemers.

Lees meer...

Een familie-excursie (8+)  - NLMagazine/Den Haag, Politiek, geschiedenis - Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Veel belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis speelden zich er af.

Lees meer...

Kiezers zijn het zat. - NLMagazine/Den Haag, Politiek, nieuwe regering, weerzin tegen Timmermans, VIDEO - De nieuwe peiling van Maurice de Hond is glashelder: de kiezers zijn het zat. Inmiddels is bijna 40% van de bevolking een potentiële PVV-kiezer met uitgesproken eisen ten aanzien van migratie.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur - Op 26, 28 & 30 juni staat de opera Il ritorno d’Ulisse in patria van Monteverdi/Kats-Chernin, uitgevoerd door de Dutch National Opera Academy en het Residentie Orkest, in het Haagse theater Amare.

Lees meer...

Emplear ontwikkelt nieuwe Werken-bij website voor Bakker Bart - NLMagazine, MKB, wesbsites, franchise - Bakker Bart heeft zijn geheel nieuwe wervingssite Werken-bij Bakker Bart gelanceerd.

Lees meer...

Ontdek het tragische lot van de familie Zion in een boeiende presentatie! - NLMagazine/Den Haag, Geschiedenis, tentoonstellingen, lezingen - Evenementen, Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in augustus 1942, ontvingen de leden van de familie Zion in de Cornelis Speelmanstraat 60 de oproep om zich te melden voor kamp Westerbork.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Enschede, sport en werk, vitaliteit personeel, goed bezig zijn - Samen sporten versterkt niet alleen de band tussen collega's, maar draagt ook bij aan het welzijn en de vitaliteit van personeel.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Lees meer...

NLMagazine/Dordrecht, Sport, fietsen, Tour de femmes - Dordrecht is op dinsdag 13 augustus het vertrekpunt voor de tweede etappe van de Tour de France Femmes. De start vindt plaats vanaf het Energieplein. Eerst rijden de wielrensters door het historische centrum van Dordrecht en zetten dan koers naar de finishplaats in Rotterdam.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie. - NLMagazine, Sport, Lifestyle & Gezondheid - In 2022 werden er in Nederland 104.000 sporters voor een blessure behandeld op de spoedeisende hulp.

Lees meer...

Carrièrevrouwen, fraaie uitstraling en tijd voor sport - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Vrouwen stellen over het algemeen hoge eisen aan hun uiterlijk en doen er middels intensieve sportactiviteiten en –trainingen alles aan om een ideaal figuur na te streven.

Lees meer...

NLMagazine, Literatuur, Lifestyle & Gezondheid - In Nederland staan brood en andere tarweproducten vaak centraal in de maaltijden en tussendoortjes. Dit maakt ons dieet niet alleen erg eenzijdig, ook is dit gebrek aan variatie niet bevorderlijk voor onze gezondheid.

Lees meer...