11
Wed, Sep

Column Jos de Jong
Typography

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Naast alle stijgingen van de kosten van levensonderhoud komt de portemonnee van Nederlanders volgend jaar nog eens extra onder druk vanwege opnieuw een forse stijging van de zorgpremie. Wanneer komt het eind in zicht van deze voor vele mensen belachelijke zorgpremies die, náást het forse eigen risico, vele mensen in de problemen brengt. (Zie onderzoek van Zorgwijzer, uitgevoerd door Multiscope onder 3.208 respondenten).

Te grijs voor woorden
Het is werkelijk ongelooflijk dat het de overheid en de zorginstanties, waarvan de eerste uitgaven doet waar een groot deel van de bevolking niet achter staat, terwijl de tweede over aanzienlijke financiële portefeuilles beschikt, schijnbaar allemaal niet echt boeit. Anders zou men wel andere maatregelen treffen. Achteloos wordt de zorgpremie gewoon opnieuw verhoogd en loopt voor gezinnen, en vooral ook voor families met kinderen, de spuigaten uit. Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen en waar gaan we in vredesnaam naartoe…

In de Miljoenennota is al voorspeld dat de zorgpremie komend jaar met gemiddeld een kleine 8-10% per maand stijgt. DSW is de eerste zorgverzekeraar die deze trend bevestigt met een verhoging van 11,50 euro per maand voor de basisverzekering.

Extra klap: zorgtoeslag omlaag
Om het voor het gros van de bevolking nog eens èxtra moeilijk te maken om volgend jaar rond te komen, heeft men niet alleen besloten om de zorgpremies te verhogen, maar om tevens de zorgtoeslag te verlagen! Gemiddeld ontvangen toeslaggerechtigden in 2024 ongeveer € 300 in 2023. Tel uit je winst!

Lastenverzwaring over de gehele linie
Nederlanders kunnen in 2024 rekenen op een flinke lastenverzwaring, hetgeen leidt tot de nodige bezorgdheid, zo blijkt uit het onderzoek. 9% maakt zich ernstig zorgen over het niet kunnen betalen van hun zorgverzekering in 2024. Het merendeel, 52%, uit lichte tot gemiddelde zorgen.
39% (waarschijnlijk mensen met goed betaalde banen, politici, ambtenaren etc) van de Nederlanders maakt zich geen zorgen over de stijgende premie.

Overstap of aanpassing
Om de zorgverzekering in 2024 toch ietwat betaalbaar te houden, overweegt 25% van de Nederlanders te wisselen van zorgverzekeraar, terwijl 28% denkt aan aanpassingen bij de huidige verzekeringsmaatschappij.

Jos de Jong
Bron: Zorgwijzer