Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij/Economie/Duurzaamheid/Lifestyle - De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Textielproductie vervuilt rivieren, gebruikt overmatig water en chemicaliën en vindt plaats onder slechte werkomstandigheden. En dat alleen maar om onze kledingkast voor een zeer lage prijs te vullen.

Gelukkig zijn er heel erg veel hoopgevende initiatieven om het anders, beter te doen. Ook in de Metropool Amsterdam, zo vertelt Stef le Fèvre, van de gemeente Amsterdam. Wat gebeurt er al en hoe kunnen we impact maken?


Verborgen impact

Babette Porcelijn laat met haar boek ‘Verborgen Impact’ al zien dat het terugdringen van CO2-uitstoot en andere milieu impact begint bij onze consumptie van voedsel, spullen en kleding. “Ook lokaal kunnen we dus impact maken”, zegt Stef le Fèvre. “Bijvoorbeeld door de inzameling, sortering en verwerking van textiel op een verantwoorde manier te organiseren en te streven naar transparantie in de keten en een zo circulair mogelijke verwerking.”


Inzameling en verwerking textiel
Le Fèvre is strategisch adviseur afvalketen bij de gemeente Amsterdam en is bezig met de textielinzameling en verwerking. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor inzameling én verantwoorde verwerking van textiel.
“De Metropool Amsterdam zamelt nu jaarlijks 12,8 miljoen kilo textiel in, het potentieel is volgens een MRA studie zo’n 26 miljoen”, vertelt Le Fèvre. “De landelijke doelstelling is dat we meer gaan inzamelen, maar we weten ook dat we dan meer niet-herdraagbaar en niet makkelijk te recyclen textiel ophalen. Dat betekent overigens niet dat we het niet moeten doen! We moeten juist aan de slag met oplossingen om de keten circulair te krijgen en van oude kleding weer nieuwe kleding maken. Kleding kan langer kleding blijven. We kunnen het repareren, hergebruiken, delen, er minder van kopen en betere kleding kopen. Mijn persoonlijke doel is elk jaar alleen te kopen als ik écht iets moet vervangen Er zijn ook oplossingen nodig voor niet-herdraagbaar textiel: van oude draadjes weer nieuwe draadjes maken, zodat van oud textiel nieuw gebruikstextiel wordt gemaakt. Dat klinkt makkelijk maar dat is het niet, het vraagt samenwerking in de hele keten.”


Bijzondere circulaire initiatieven in de regio Amsterdam
“Er gebeurt al heel veel. Er zijn veel ontwerpers, modemerken en initiatiefnemers, die elk op hun manier antwoorden zoeken en de textielwereld willen helpen veranderen. Neem ‘House of Denim’, een stichting die zich inzet voor duurzamer jeans. En in Zaanstad werkt Wieland ‘Textiles’ met het bedrijf ‘Loop a Life’ en de gemeente Zaanstad aan ‘hoogwaardige en mechanische sortering van niet-herdraagbaar textiel’. Dit is een prachtige ontwikkeling in de keten van inzamelen naar recyclen, want je krijgt inzicht in de samenstelling van textiel, je kunt sorteren op kleur, textuur. Op basis hiervan kunnen verdere productiestappen gezet worden, als de afzet er maar komt.

Waag heeft al het Textile Lab, en kijkt ook naar de tech-kant: hoe kan technologie de textielsector ondersteunen en beter maken?” Zij hebben het initiatief genomen om samen met Pakhuis de Zwijger, Metabolic, Dyne en BMA Technology te werken aan een circulaire keten en daarbij bewoners en ondernemers te betrekken. De gemeente Amsterdam maakt hier onderdeel van uit.

“Er is een koplopersgroep van duurzame en circulaire hotels, met samen tien procent van de hotelbedden in de stad. Zij besteden aandacht aan circulair inkopen van bed en badlinnen, met de wasserijen die eigenaar zijn van dit linnen. Fashion for Good, dat onder meer door de C&A Foundation wordt ondersteund, opende onlangs een expositie op het Rokin over de kledingindustrie en lanceerde een startup-programma in Azië.”

“Het Ware Westen wil van West-Amsterdam een district voor duurzame mode maken. Het bedrijf Palais de L’eau won een lokale prijs voor hun circulaire babyhanddoeken. De initiatiefneemster kon met de prijs een pop-upstore openen aan de Kinkerstraat, om ook in de winkelstraat aandacht te vragen voor circulair textiel en recycling.”

“De vraag is natuurlijk hoe je al deze initiatieven waar nodig verbindt en impact maakt. Een duidelijke marsroute helpt hierbij. Waar is deze regio sterk in, en hoe is de Metropool Amsterdam complementair aan andere, van oudsher echte textielregio’s in het land en daarbuiten? Wij kunnen niet alles in een regio oplossen en ook niet alleen in Nederland. Europese samenwerking is belangrijk voor een circulaire textielketen, daar kunnen wij vanuit onze regio aan bijdragen.”


Wat is de sleutel tot succes?
“Samenwerken, de samenwerking zoeken met andere regio’s en een vorm van samenwerking vinden die recht doet aan de complexe keten, aan de verschillende belangen en expertises. Het momentum is er. Landelijk komt er beleid voor circulair textiel. De gemeenteraad van Amsterdam heeft in 2018 een initiatiefvoorstel aangenomen om koploper circulair textiel te worden en er zijn al veel initiatieven. Die zichtbaar maken en vervolgens werken aan  impact is de sleutel tot succes.

“Ik kan dat doen binnen mijn eigen expertise. Gemeenten kunnen anders naar textielinzameling gaan kijken. In Amsterdam ronden we dit jaar de aanbesteding voor de inzameling en verwerking van textiel af. Die gaat leiden tot vernieuwing in de inzameling en verwerkingsroutes en bijdragen aan een meer circulaire keten. In de Metropool Amsterdam kunnen we als overheden in ieder geval ons eigen textiel zo circulair mogelijk inkopen. Bij ons is dat al het uitgangspunt, maar dat vraagt wel om kennis en expertise om het juiste uit te vragen en aan te sluiten bij wat er al kan. We gebruiken daarvoor ook de kennis en expertise uit ons netwerk.”

“Labels en keurmerken kunnen helpen, of bijvoorbeeld een percentage circulair textiel verplicht stellen en een prijsvoordeel geven aan circulair textiel. Ook moeten we andere vormen van ontwerp- en retail concepten helpen opschalen. De crux is om écht te durven interveniëren in het systeem. Zodat afzet ontstaat. Daarvoor hebben we ook het Rijk en Europa nodig.”


Aantal feiten op een rij

  1. De gemiddelde Nederlandse garderobe bevat 173 kledingstukken, waarvan er zo’n vijftig grotendeels onaangeroerd blijven. 
  2. Nederlanders kopen gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar;
  3. Nederlanders gooien ca 40 per weg per jaar;
  4. Van de 40 afgedankte kledingstukken worden er slechts 16 hergebruikt of recycled;
  5. We bezitten gemiddeld zeven tweedehands items per persoon; deze bevindingen zijn
    gebaseerd op de kastinhoud van zo’n vijftig ondervraagden;
  6. Nederlanders consumeren wel minder kleding dan inwoners van Denemarken, Duitsland en Engeland;
  7. Om een kilo katoen te telen is ongeveer 10.000 kilo water nodig; dat is al gauw 2500 liter per
    shirt en meer dan 7000 liter per spijkerbroek;
  8. Al dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves.
    Daardoor ontstaan watertekorten voor de lokale bevolking en wordt de bodem aangetast;
  9. Er zijn diverse initiatieven wereldwijd om kleding te leasen (bijv. Mud jeans), te lenen of te ruilen.

 

Amsterdam Economic Board

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support - Door Roel Rozeman - NLMagazine, Natuur & Milieu, Economie & Duurzaamheid - Afgelopen week publiceerde Science een hoopgevende studie.

Lees meer...

NLMagazine/Rotterdam, Evenementen, economie & duurzaamheid - Rotterdam staat wereldwijd bekend om zijn indrukwekkende haven, die niet alleen de grootste van Europa is, maar ook een van de meest dynamische en innovatieve ter wereld.

Lees meer...

Door Wouter Wilmer (economisch Nieuws, beleggen in goud) - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Public finance, Goud en beleggen - Amerika heeft een grote rol gespeeld in het blokkeren van een geldstelsel gebaseerd op goud nadat het Bretton Woodsstelsel was gevallen.

Lees meer...

Waarom de EU betere waakhonden verdient - NLMagazine, Literatuur, Politiek & Maatschappij, Europese Unie, machtsmisbruik - Europese politici en ambtenaren komen met verbijsterend gemak weg met blunders, machtsmisbruik en zelfs corruptie. Hoe kan dat? En hoe houden we ‘Brussel’ in toom?

Lees meer...

Een familie-excursie (8+)  - NLMagazine/Den Haag, Politiek, geschiedenis - Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Veel belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis speelden zich er af.

Lees meer...

Kiezers zijn het zat. - NLMagazine/Den Haag, Politiek, nieuwe regering, weerzin tegen Timmermans, VIDEO - De nieuwe peiling van Maurice de Hond is glashelder: de kiezers zijn het zat. Inmiddels is bijna 40% van de bevolking een potentiële PVV-kiezer met uitgesproken eisen ten aanzien van migratie.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Weergaloos muziektheater Maartje en Kine - NLMagazine/Bodegraven-Reeuwijk, Kunst & Cultuur, Theater - ​Het concert begint. Je kunt een speld horen vallen. Dan klinken de eerste tonen. La musique est magnifique.

Lees meer...

(Photo credit: Steven Pisano) - Met moeder-dochter gezelschap Ragamala Dance Company, Kathak-icoon Aditi Mangaldas en vermaard choreograaf Gauri Sharma Tripathi. - NLMagazine/Den Haag, Evenementen, Dans , theater, VIDEO - Van 16 tot 26 mei viert Korzo de laatste editie van het India Dans Festival.

Lees meer...

NLMagazine Literatuur - Opruimkriebels, grote schoonmaak, je huis weer fris? Een goed idee, maar wij hebben het over een grote schoonmaak in je eigen lichaam.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Enschede, sport en werk, vitaliteit personeel, goed bezig zijn - Samen sporten versterkt niet alleen de band tussen collega's, maar draagt ook bij aan het welzijn en de vitaliteit van personeel.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Lees meer...

NLMagazine/Dordrecht, Sport, fietsen, Tour de femmes - Dordrecht is op dinsdag 13 augustus het vertrekpunt voor de tweede etappe van de Tour de France Femmes. De start vindt plaats vanaf het Energieplein. Eerst rijden de wielrensters door het historische centrum van Dordrecht en zetten dan koers naar de finishplaats in Rotterdam.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, Natuur & Milieu - Bestrijdingsmiddelen staan volop in het nieuws: kersentelers willen hun uitzonderingspositie behouden om voor de kersenteelt verboden insecticiden te mogen spuiten, bollenboeren in NoordHolland zijn boos en zeggen dat al die verboden pesticiden die in de regio in het water gevonden worden niet uit de bollenteelt afkomstig zijn.

Lees meer...

Door Conny Polleunis, Schoonenberg HoorSupport - NLmagazine, Lifestyle & Gezondheid, gehoorschade, gehoorverlies, tinnitus – Aanleiding voor het schrijven van het onderstaande artikel door Conny Polleunis, is ontstaan na bevingen op ‘The ‘International Noise Awareness Day’ van 24 april jl, een dag om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van lawaai op het gehoor, de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support van Matthijs Heijstek - Voorgenomen extra bezuinigen in gehandicaptenzorg – hoe haal je het in je hoofd

Lees meer...