Sport & Vrije tijd
Typography

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

NLMagazine Sport - Ellen Kemler deelt hieronder, naar aanleiding van het NU.nl-artikel ‘Degenkolb neemt Van der Poel weinig kwalijk na 'ongelukkige' val in Roubaix | Wielrennen | NU.nl’, haar mening over de veiligheid van coureurs in het professionele wielrennen.

John Degenkolb nam Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen weinig kwalijk na zijn val in Parijs-Roubaix. Zijn val was een ongelukkige uitkomst van een racesituatie met uiteindelijk een pijnlijke schouder tot gevolg.

Hoewel de situatie met Van der Poel en Degenkolb een racesituatie was, speelt veel vaker het gedrag van wielrenners een rol bij het ontstaan van wielrenongevallen. Wielrenners vinden dat 77 procent van de ongevallen worden veroorzaakt door gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Wielrenners geven daarbij een ander (41 procent) iets vaker de schuld dan zichzelf (36 procent). Niet opletten, stuurfouten maken, te hard rijden, en het niet verlenen van voorrang zijn gedragingen van wielrenners waardoor het wel eens fout gaat.

Met mooi fiets weer in het verschiet, kan het aantal wielrenners in Nederland op de weg weer gaan toenemen. Om ongevallen te voorkomen is het belangrijk dat wielrenners bewust blijven van hun eigen gedrag, én alert blijven op het gedrag van andere verkeersdeelnemers. Hierdoor kunnen ongevallen en letsels voorkomen worden.

Quote

Sport nu.nl

29 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl