Sport & Vrije tijd
Typography

Zaterdagervaring van een Ajax-Scout - NLMagazine Sport - Zijn er veel voetballertjes, jongens of meisjes, die er niet van dromen om een voetbal ster te worden? Dromen en werkelijkheid, zijn vaak ook de dromen van de ouders.

Scoren in de laatste minuut in de finale van de Champions League. Whoow, de beker boven je hoofd, de roem, de glorie en de rijkelijke beloning op de bankrekening.

Maar het begint gewoon ergens op een vroege zaterdagochtend. En zoals ik het ervaar, ook vaak regenachtig en koud. Ik zelf maak het mee als jeugdscout van Ajax. Vanuit die functie, lees hobby en passie, sta ik en vele collega scouts op zaterdagochtend vaak onze voeten warm te stampen. Onze paraplu boven het scoutingboekje te houden, want we zien en ontdekken veel bij onze jeugdvoetballertjes. En omdat we dit in ons rapport moeten vermelden, noteren we veel.

Ik zal een paar voorbeelden verklappen: Techniek, techniek in de kleine ruimte, het voorkeursbeen (links of rechts) of tweebenig, de aanname, schieten, passing, duelkracht, snelheid, motoriek, mentaliteit. Ok, er zijn natuurlijk nog wel een aantal dingen waar ik op let en die ik noteer in mijn scoutingboekje.

Ook een van de dingen waar ik op let, is om te zien of het spelertje er plezier in heeft om te voetballen; een heel belangrijk onderdeel van de ontwikkeling voor het kind. Zelf lekker met je vriendjes en vriendinnetjes op zaterdag in het veld voetballen. Zelf ontdekken hoe leuk het spelletje is, je zelfvertrouwen ontwikkelen, met een team te ontdekken wat je samen kunt bereiken. Daar hoort een veilige omgeving bij.

Door de vele wedstrijden die we zien, zien we natuurlijk ook de vele trainers en de welwillende supporters: vaders, moeders, opa’s en oma’s. We zien ook veel verschillende soorten trainers en begeleiders. We zien hele goede trainers met de juiste coachopmerkingen en met het goede gevoel voor hun spelertjes zonder al te veel schreeuwende opdrachten. Als je geluk hebt van één persoon, de trainer. En niet van de stagetrainer, assistenten, begeleiders en welwillende vaders die zich naast het doel posteren. Aanmoedigen mag, fans zijn tip top in orde, maar schreeuwende niet. We zien al heel snel het verschil waar het goed gaat. Hier is de spelvreugde veel groter en er wordt meer geleerd met plezier en genoten van het leukste spel ter wereld.

En spelvreugde zien we graag. Ik stond een wedstrijd te kijken en de trainer schreeuwde naar een speler: “Laat vallen”. Dat wil in voetbaltermen zeggen: de bal terugleggen. Maar bij de Onder 7-1 betekende het dat vier spelers zich op de grond lieten vallen. Ik bedoel maar, vermakelijk.

Dus ik hoop dat degene die dit artikel leest, ook eens bij zichzelf naar binnen kijkt. En gaat zorgen voor plezier langs en in het veld. En geloof me als ik zeg, we hebben bij Ajax hele goede scouts lopen. En als uw kind of kleinkind talent heeft, dan pikken we hem of haar er feilloos uit. We kunnen ze dan misschien een stage aanbieden bij onze geweldige jeugdopleiding op de Toekomst.

De Toekomst, een geweldig goed gekozen naam, om je toekomstige dromen bij onze prachtige club te kunnen waarmaken. En als je echt tip-top talent bent, de plaats bij uitstek waar je de bekers boven jouw hoofd kan tillen. Heel veel voetbalplezier en geniet ervan. Succes!

Han Warnawa
Jeugdscouting Ajax

Quote

Sport nu.nl

08 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl