24
Wed, Jul

Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine Topsport - Na mijn overwinning op de Ironman 70.3 Maastricht en mijn kwalificatie voor het WK Ironman, smaakt dat natuurlijk naar meer. Met een uitdagende seizoensplanning van drie hele triatlons en drie halve triatlons hoop ik veel van mijn progressie te kunnen laten zien. Zo’n seizoensplanning brengt risico’s met zich mee, daar ben ik me van bewust. Maar het opzoeken van randjes, daar houd ik van. Iedere uitdaging die vooraf onmogelijk lijkt, grijp ik graag aan. Gelukkig heb ik mijn planning goed afgestemd met mijn coach (Lionel Wille, www.ferrumendurance.com) en hebben we scenario’s besproken wanneer het toch allemaal te veel blijkt te zijn. Daar ga ik nu niet vanuit endus vol goede moed werk ik naar mijn eerste race over twee maanden toe:
Ironman 70.3 Lanzarote.

Trainingsweken van 18 tot 20 uur en een fulltimebaan
Hoe ik die voorbereiding aanpak? Naast triatlon werk ik fulltime bij de afdeling Vermogensbeheer van een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Gelukkig kan ik mijn werktijden veelal zelf indelen en biedt de thuiswerksituatie rondom Corona meer flexibiliteit. Natuurlijk blijft dit soms een uitdaging. Een goede planning is noodzakelijk en middagdutjes in het weekend zijn soms heerlijk en nodig.

Vijf dagen per week zwem ik namelijk om zeven uur in de ochtend en twee of drie trainingen per dag betekenen dat ik soms bewuste keuzes moet maken. Helaas heeft een dag maar vierentwintig uur! Daar hebben we allemaal last van. Ik ben bewust bezig met mijn doelen en mijn keuzes dragen daar ook aan bij. Wanneer ik iets wil, dan ga ik daar honderd procent voor en ben ik erg gefocust. Nee, dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik mijn vrienden nooit zie, maar ik hou wel altijd rekening met mijn trainingsschema. Gelukkig weten mijn vrienden hoe belangrijk de sport voor me is en hebben daar dus alle begrip voor. Een aantal van mijn vrienden zijn ook mijn trainingsmaatjes.

Af en toe samen trainen is heerlijk, maar alleen trainen werkt voor mij effectiever.
Gelukkig is de boog niet altijd gespannen en train ik met periodisering. In praktijk heb ik 3 zware trainingsweken en een rustweek. Die rustweek vond ik vroeger moeilijk. Je voelt je dan snel lui. Tegenwoordig grijp ik ze juist aan om te focussen op andere dingen dan sport. Ik heb geleerd dat rustweken en herstel enorm belangrijk zijn om niet overtraind of geblesseerd te raken. Mijn coach speelt hier ook een belangrijke rol in en ondanks rustweken kan niet iedere training altijd even goed gaan.

Het mentale aspect is hierin ook belangrijk. Mentaal vraagt triatlon best veel van me. De vele duurtrainingen laten je soms verdwalen in je gedachtes. Tegelijkertijd is dit voor mij een manier om te ontspannen en om tot goede inzichten te komen. Soms bedenk ik tijdens mijn training de beste oplossingen voor complexe problemen op mijn werk. Zo zie je maar dat werk en sport elkaar kunnen versterken! Ik ben van mening dat het voor mij super werkt om te werken naast mijn sport.

De uitdagingen in mijn seizoensplanning
Hoe mijn monsterplanning er dit seizoen uit ziet en wat de uitdagingen zijn?
Hij begint over zeven weken met de Ironman 70.3 Lanzarote op 19 maart, gevolgd door het wereldkampioenschap Ironman in St. George op 7 mei. Best spannend, mijn tweede hele triatlon wordt meteen een WK. Racen met de beste triatleten van de wereld, wie wil dat nou niet.

Vier weken later staat mijn tweede hele triatlon van het seizoen op de planning: Ironman Hamburg. Voor deze race stond ik al ingeschreven voordat ik me kwalificeerde voor het WK, anders had ik wellicht wel wat meer hersteltijd ingebouwd. Nu is het afwachten hoe snel mijn lichaam is hersteld van het WK.

Na Ironman Hamburg is het tijd voor Ironman Maastricht begin augustus. Ik doe drie hele triatlons in korte tijd. Als ik terugdenk aan mijn eerste Ironman voel ik de spanning al komen, maar kijk ik er ook enorm naar uit.
Na Ironman Maastricht, doe ik nog twee halve triatlons. Om het af te leren zullen we maar zeggen! Ironman 70.3 Duisburg en het WK Ironman 70.3, ook weer in St. George. Stuk voor stuk kijk ik uit naar de races met ieder z’n eigen charmes en uitdagingen.

Mijn doelen en dromen?
Om met de deur in huis te vallen, ‘ik droom van een overwinning van de Ironman Maastricht’. Een ambitieus doel, waar ik hard voor zal moeten werken. Waarom ik juist in Maastricht wil winnen? Omdat ik daar vandaan kom. Er zijn altijd veel vrienden en familie die komen kijken. Het voelt als een thuisrace. Er voelt niks beter dan het delen van je successen met mensen die veel voor je betekenen. Ook is een mooie plek op een van mijn WK’s een droom. Ik weet nog niet of ik al op dat niveau ben. Ik ga lekker racen, genieten en ervaring op doen. Ik ben tenslotte pas 27 (hoewel dat soms best oud voelt) en voor een lange afstandsatleet liggen er dan nog veel jaren in het vooruitzicht.

Stap voor stap, daar geloof ik in. Niet te snel te veel willen, dat kan juist je resultaten in de weg staan. Ik droom ervan om als professional te gaan racen. Wel als de tijd daar rijp voor is. Eerst nog ervaring opdoen met races als Age Grouper, zodat ik ook klaar ben voor het professionele circuit. Het belangrijkste vind ik plezier, dus dat staat bovenaan!

Ondersteuning en support
Door de toenemende populariteit van triatlon en mijn recente prestaties, groeit de aandacht voor deze adembenemende en veelzijdige tak van sport. Om optimaal te presteren, zoek ik dan ook bedrijven die mij ondersteunen en met mij willen samenwerken. Zo verhoogt bijvoorbeeld een plekje op mijn racesuit uw naamsbekendheid en zorgt voor een positieve bijdrage aan het imago van uw organisatie. Logisch dat u hierdoor veel extra aandacht krijgt.

Wilt u ook de aandacht trekken met bijvoorbeeld een logo op mijn racesuit?

Heeft u een leuk idee, laat het dan vooral weten en stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem een kijkje op mijn website www.kyrameulenberg.com.
Uiteraard sta ik ook open voor andere manieren van samenwerking.

Zin om mij ook nog na deze artikelen te volgen? Neem dan regelmatig een kijkje op mijn website of volg mij op Instagram (www.instagram.com/kymela/)

Quote

Sport nu.nl

24 juli 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl