Sport & Vrije tijd
Typography

Clubs doen er alles aan loyale supporters niet te benadelen voor gevolgen pandemie

NL Magazine Sport – Voetbalsupporters hebben dankzij de coronacrisis lange tijd moeten wachten voor ze hun favoriete club weer vanaf de tribune toe konden juichen. Dit weekend wordt hun geduld beloond, want dan gaat het nieuwe voetbalseizoen 2021/22 mét publiek weer van start.

Opvallend is dat veel supporters ondanks de voortdurende onzekerheid toch een seizoenkaart van hun club kochten vóór aanvang van het seizoen. Voetbalreizen.nl onderzocht de prijzen van seizoenkaarten vóór en na de pandemie.

Eredivisieclubs liepen in het seizoen 2020/21 veel inkomsten mis. Er werden geen losse tickets afgenomen en er werd geen eten en drinken in de stadions verkocht. Bovendien liepen veel clubs  transfer-, tv- en sponsorinkomsten mis. Bovendien vielen de inkomsten uit merchandising fors lager uit. Toch zijn er geen prijsverhogingen voor de seizoenkaarten doorgevoerd en lijken de meeste clubs er alles aan te doen om hun fans niet de dupe te laten worden van de misgelopen inkomsten.

Jaarlijkse prijsstijging gestopt sinds start pandemie

Het onderzoek toont aan dat Eredivisieclubs vrijwel jaarlijks een stijging van de seizoenkaart prijs doorvoerden. Tot het uitbreken van de pandemie. Opvallend is dat alle clubs de seizoenkaartprijzen sinds het ‘Corona seizoen’ 2019/20 met geen enkele euro hebben verhoogd.

Naast het bevriezen van de prijzen, zetten veel Eredivisieclubs loyale fans extra in het zonnetje.  Zo trok PSV eerder dit jaar maar liefst 1,1 miljoen euro uit om supporters te compenseren voor gemiste wedstrijden in het seizoen 2020/21.

Veel andere clubs, waaronder Ajax en Feyenoord, stelden fans een cadeau in het vooruitzicht als werd afgezien van compensatie. In de meeste gevallen ging dit om een ‘special edition’ shirt of ander fan artikel.  

Heracles Almelo kwam met een creatief aanbod; fans kregen 19,03% van de aanschafwaarde van hun seizoenkaart voor 2020/21 terug. Dit percentage staat symbool voor het oprichtingsjaar van de Almelose club. Heraclieden konden er ook voor kiezen om deze compensatie aan de club te doneren in ruil voor een retro clubshirt.

Supporters komend seizoen weer welkom

In de laatste speelrondes van het Eredivisieseizoen 2020/21 werden er voor het eerst sinds lange tijd weer supporters toegelaten tot de stadions. Ondanks dat zij een negatieve coronatest, een herstelbewijs of een bewijs van volledige vaccinatie moesten tonen, liepen de stadions toch vol. De meeste clubs kijken dan ook vol goede moed uit naar komend seizoen.

De seizoenkaarten vlogen bij veel clubs als warme broodjes over de toonbank. Zo zijn de seizoenkaarten van PSV, Ajax en PEC Zwolle al volledig uitverkocht. Bij Feyenoord staat de teller inmiddels op 25.000 verkochte seizoenkaarten. Ook de promovendi doen het goed. Van NEC, Go Ahead Eagles en SC Cambuur is inmiddels geen seizoenkaart meer te koop. Deze drie clubs gaven aan dat de verkoop ver boven verwachting was.

Het gaat echter niet overal van een leien dakje. Fortuna Sittard verkocht tot op heden een slordige 2.000 seizoenkaarten en dat is slechts 15% van de capaciteit. In Waalwijk zijn de aantallen ook (nog) niet om over naar huis te schrijven; RKC verkocht tot nu toe slechts 1.500 seizoenkaarten voor 2021/22.

Zit de clubliefde echt zo diepgeworteld?

Uit de verkoopcijfers van de seizoenkaarten concludeert Voetbalreizen.nl dat de fans van de meeste clubs vol vertrouwen uitkijken naar het nieuwe seizoen. Ongetwijfeld speelt de liefde voor de club een grote rol, maar de meeste clubs geven de supporters nog een extra duwtje in de rug met de bevriezing van de prijzen van de seizoenkaarten

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

07 augustus 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs