Lifestyle & Gezondheid
Typography

Door Jos de Jong - NLMagazine/Alkmaar Lifestyle & Gezondheid – JOGG-Alkmaar (Jongeren Op Gezond Gewicht) is een actieve en bewuste groep personen die zich in een stad, dorp of wijk inzet om gezond eten bij ouders en jongeren te stimuleren en om jongeren thuis, op school of op hun sportvereniging ‘in beweging’ te brengen om dus niet als snoep- en koeketende zoutzakken al hun vrije tijd te besteden aan bijvoorbeeld gamen.

De JOGG-aanpak is van en voor iedereen; voor de buurt, scholen, bedrijven, het lokale bestuur, kinderen én hun ouders. Gemeente Alkmaar doet dan ook graag en getrouw mee aan dit landelijke project. Hieronder een overzicht van de activiteiten gedurende de komende maanden.

Watertappunt voor scholen
Heeft jullie school interesse in een watertappunt (binnen of buiten)? JOGG Alkmaar inventariseert welke scholen deze behoefte hebben om vervolgens te kijken naar subsidiemogelijkheden. Ondertussen zijn er al meerdere scholen die er één hebben, maar we krijgen nog steeds regelmatig de vraag of hier subsidies voor zijn. Vandaar deze rondvraag.Ook kijken naar de mogelijkheden voor een watertappunt?
Mail vóór 1 februari naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Bewegend leren rekenen
Afgelopen dagen hebben wij 2 pilots mogen draaien op Het Kompas in Alkmaar! Twee waardevolle ochtenden om de spellen uit het IN-SPING-SPIRATIE BOEK te testen. We hebben getest met groep 8 en met groep 4 en wat was het leuk! Zoals een leerling ook zei: ''Dit is veel leuker dan rekenen!''. Terwijl hij dus eigenlijk ook gewoon aan het rekenen was. Zo is te zien dat de rekenspellen uit dit boek ook een flinke dosis plezier met zich meebrengt. Al met al een groot succes en zo dragen we ook bij aan voldoende bewegen op de dag. Twee vliegen in één klap! Wie wil dat nou niet?
Wil jouw basisschool het in-spring-spiratie boek ook ontvangen? 
Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Wie jarig is viert feest
Het nieuwe jaar is een mooi moment om (verder) aan de slag te gaan met de JOGG-thema's. Dat kan onder andere met onze nieuwe campagne: Wie jarig is viert feest! Hiermee willen we scholen, kinderdagverblijven en BSO’s uitnodigen om hun traktatiebeleid om te zetten in een feestbeleid. Dus niet trakteren, maar feest vieren en de jarige in het zonnetje zetten.

Wellicht is dit idee in het begin even wennen, maar uiteindelijk biedt het tal van voordelen voor ouders, kinderen, school, KDV en BSO. Zo doen financiële verschillen tussen ouders er niet meer toe, zijn er geen discussies over de grootte of inhoud van een traktatie en hebben ouders geen stress bij het maken of kopen. Daarnaast hoeven kinderen geen traktatie meer te weigeren vanwege geloofsovertuiging of allergie. Tot slot is geen traktatie bovendien gezond en goed voor het milieu. Meer weten? Kijk op https://www.wiejarigisviertfeest.nl/.
JOGG-regisseur Emma begeleid scholen bij de implementatie hiervan. Zijn jullie hier al mee aan de slag? Laat het ons dan ook weten. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Speel je wijs festival
Op 13 december was het Speel je Wijs Festival bij het CJG in Alkmaar Oost. Dat was een middag vol leuke activiteiten en workshops voor zowel ouders/verzorgers als de kinderen (0-8 jaar). Op een speelse manier werd er bewustwording gecreëerd op gebieden als voeding en opvoedadviezen. Ben jij er de volgende keer ook bij? Meedoen is gratis!
Houdt onze nieuwsbrief in de gaten voor de volgende editie.
Het Speel je Wijs Festival is opgezet door het Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar (CJG). JOGG Alkmaar is aanwezig met interactieve spelborden over gezonde voeding! 

Lekker naar buiten
Het is vanaf maart 2024 weer mogelijk om de JLE (Jong Leren Eten) stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten aan te vragen!
Dit om activiteiten rondom voedsel op de kinderopvang, PO, VO en MBO te stimuleren. Met deze bijdrage kun je bijvoorbeeld gaan moestuinieren, koken of een boerderij bezoeken. Voor inspiratie voor leuke activiteiten, zijn de menukaarten te bekijken!

Week van snoepgoed
In deze week wordt iedereen, jong en oud, uitgedaagd gezonder te gaan snoepen! Na de vorige edities zijn er al veel mensen die er een gezonder eetpatroon aan over hebben gehouden. Wel 76% van de mensen die meededen, heeft gezondere snackgewoontes gecreëerd en 74% eet meer groente en fruit. Een erg waardevolle challenge dus! Als je meedoet met de challenge en je hier inschrijft, ontvang je support, kortingen en een magazine met gezonde recepten! Laten we samen meedoen!


Moestuinieren in de kinderopvang
Alle kinderopvanglocaties die vanaf maart 2024 aan de slag gaan met moestuinieren, kunnen zich inschrijven voor een maandelijkse nieuwsbrief. Deze wordt het hele jaar door verstuurd en hierin neemt pedagogisch medewerker en moestuin coach Miranda Born jullie stap-voor-stap mee in het moestuinieren. Wie zich inschrijft, krijgt begeleiding in de vorm van video's, gratis moestuinzaden en er is kans op leuke extra's! 
Inschrijven voor deze handige nieuwsbrief kan via deze link!

Groenteboxjesprogramma kinderopvang
Vanuit JOGG is er in samenwerking met ALDI een mooi programma opgezet voor de kinderopvang gericht op groenten eten. Het programma Groenteboxjes geeft pedagogisch medewerkers en ouders praktische handvatten om groente op een leuke en speelse manier als tussendoortje te integreren in het dagelijkse ritme van kinderen van twee tot vier jaar. Zowel op het kinderdagverblijf als thuis. ALDI biedt gratis vouchers aan voor snoeptomaatjes, komkommers en worteltjes. Deze vouchers kunnen worden uitgedeeld op de kinderopvang en de ouders van deelnemende kinderen kunnen deze inleveren bij het lokale ALDI-filiaal. 

Ben jij werkzaam op een kinderdagverblijf en ben je benieuwd naar meer informatie? Of wil je deelnemen aan het Groenteboxjesprogramma? 
Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opgeven kan tot 29 maart 2024

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit