Lifestyle & Gezondheid
Typography

Vergeet niet van dit knusse seizoen te genieten! - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Seizoenswisselingen zijn altijd even wennen, maar eentje die ieder jaar extra uitdagend is, is die van de zomer naar de herfst. De temperatuur zakt, de zon verdwijnt en de regen en wind nemen het over, en dit heeft natuurlijk invloed op ons. Met deze tips maak je de overgang zachter en geef je je lichaam wat het nodig heeft.

Verandering is er constant, dus meebewegen is de beste optie. Zo ook met de seizoenen mag je je voeding en leefstijl (sport en slaaproutines) aanpassen naar wat jou (lichaam en geest) dient. In de herfst kunnen klachten als een schrale huid, verkoudheid, lage rugpijn, onrust en angst opspelen. Met stabiliteit, rust, warmte en zachtheid kun je dit verminderen. Ayurveda, een eeuwenoude Indiase traditionele geneeswijze, heeft hier veel nuttige tips voor.

Eet warm en kruidig
Rauw en droog voedsel, zoals salades en crackers, kun je beter skippen. Eet in plaats daarvan verse, warme en grondende maaltijden zoals soepjes, stoofjes, stamppotten of warme, voedende bowls. Kies voor zoete voeding, pompoen, zoete aardappel, gele linzen, rijst, appels, peren en pruimen. Eet voldoende goede vetten, zoals avocado, noten(boters), zaden en olie. Gebruik verwarmende specerijen, zoals kaneel, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, zoethout, kruidnagel en verse gember. Kies ook voor warme dranken, denk aan kruidenthee, chai latte of kurkuma latte en beperk je koffie inname aangezien dit pittig is voor je zenuwstelsel.

Routine
Dit seizoen is rust en regelmaat je beste vriend. Maak ruimte voor ontspanning gedurende de dag, beweeg langzaam en adem bewust. Door de overheersende wind wil je balans brengen door je tempo te verlagen. Kies voor wandelen in plaats van rennen en yoga in plaats van HIIT training. Sta op vaste tijden op en ga op een vast tijdstip slapen en slaap minimaal 8 uur per nacht. Creëer een fijne avondroutine, zet elektronica op tijd uit, beperk of dim kunstmatig licht en steek een kaarsje aan, lees een boek, schrijf nog wat gedachtes op in een journal of mediteer. Waar jij je goed bij voelt!

Selfcare
Wees lief voor je lijf! Neem een bad of leg een warme kruik daar op je lichaam waar je het nodig hebt. Kleed je extra warm aan wanneer je naar buiten gaat, draag een muts of hoed om je hoofd te beschermen tegen de gure wind. Sesamolie beschermt de huid tegen uitdroging en werkt rustgevend op het zenuwstelsel. Masseer je lichaam met sesamolie, laat het even intrekken en stap dan onder een warme douche. Voel het verschil!

Meer weten?
Ga dan naar balanceyourlife.nu

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit