Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De meerderheid van tandartsen adviseert het gebruik van fluoride bij het poetsen, maar bestaat er wel degelijk overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van fluoride in het voorkomen van tandbederf? De beschikbare wetenschappelijke gegevens ter ondersteuning van de rol van fluoride bij het verminderen van cariës zijn buitengewoon teleurstellend.

Fluoride is een gif voor het zenuwstelsel
Nog belangrijker is het feit dat fluoride schadelijk kan zijn voor het centrale zenuwstelsel. De meeste Nederlanders hebben dagelijks twee of drie contactmomenten met deze gevaarlijke stof. Tijdens de twee minuten dat je poetst en/of spoelt met fluoride, kan de stof via het mondslijmvlies in het lichaam worden opgenomen. Er is geen enkel biologisch proces bekend dat fluoride essentieel maakt, terwijl er sterke aanwijzingen zijn dat het kanker kan veroorzaken. Fluoride is een bijproduct van de aluminiumindustrie en in zijn pure vorm is het een giftig chemisch afval. Het kan schadelijk zijn voor de nieren, botten, zenuwen en spieren.

Geen wetenschappelijk bewijs
Hoewel er aanwijzingen zijn dat het ontstaan van tandbederf samenhangt met voeding (waarbij vitaminen B6, D en A een positieve invloed op de mondgezondheid kunnen hebben), wordt fluoride vaak geprezen vanwege het veronderstelde vermogen om tandglazuur te versterken en zo de tanden te beschermen tegen bederf. Echter, in 1988 schreef de Australische tandarts Philip R.N. Sutton het volgende: “De vijftigjarige fluoridering hypothese is nog niet bevestigd. Desondanks worden volgens regeringsbesluit miljoenen mensen nog steeds met fluoride behandeld. Men is in de veronderstelling dat van dit proces bewezen is dat het bij het verminderen van tandcariës volledig veilig en zeer effectief is. In feite is de wetenschappelijke basis van fluoridering zeer onbevredigend. Het wordt hoofdzakelijk gepromoot door op emotie gebaseerde aanbevelingen en niet door wetenschappelijk aanvaardbaar bewijs.” (bron)

Zelfs gevaarlijk bij lage doseringen
In de vroege jaren negentig voerde Dr. Phyllis Mullenix, voormalig hoofd van de Toxicologie bij het Forsyth Dental Center in Boston, dierproeven uit met fluoride. Deze proeven toonden aan dat fluoride een krachtig gif is dat het centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Zelfs bij lage doseringen zou fluoride het functioneren van het menselijk brein negatief kunnen beïnvloeden.

Professor Paul Connett schreef dat ongeveer 1100 wetenschappers de wetenschappelijke literatuur over fluoride hebben bestudeerd en hebben vastgesteld dat er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan door fluoride. Desondanks blijft de verwachte studie om de veiligheid van fluoride te bewijzen uit. Hij benadrukte dat de enige reactie tot nu toe voortdurende propaganda is, waarin fluoride als “veilig en effectief” wordt gepresenteerd. Hij betoogde dat er geen voldoende veiligheidsmarge is voor het gebruik van fluoride.

Harvard Universiteit: fluoride tast geestelijke ontwikkeling kinderen aan
In 2012 voerde een groep wetenschappers, bestaande uit onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University en de University van Shenyang in China, een meta-analyse uit van 27 onderzoeken. Uit hun bevindingen bleek dat een hoge dosis fluoride een negatieve invloed kan hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Met andere woorden, fluoride heeft het potentieel om het IQ van kinderen te verminderen.

Fluoride veroorzaakt geleidelijk schade
Fluoride is een veelvoorkomend ingrediënt in de meeste tandpasta’s en mondspoelmiddelen. Als je fluoridehoudende producten direct uitspuugt, wordt de opname van fluoride enigszins beperkt, hoewel een deel ervan nog steeds via het mondslijmvlies kan worden opgenomen. Bij beperkt gebruik zul je wellicht niet meteen merkbare effecten ervaren. Echter, dr. Robert Carton waarschuwt voor het risico van cumulatieve toxiciteit: “Het is een giftige stof die zich geleidelijk ophoopt en langzaam schade kan veroorzaken.” (bron)

Waarschuwing op kindertandpasta niet voor niets
Het is inderdaad niet voor niets dat er waarschuwingen op kindertandpasta met fluoride staan, waarin wordt aangegeven dat kinderen slechts een kleine hoeveelheid tandpasta mogen gebruiken en het niet mogen doorslikken. Dit komt omdat een deel van de fluoride toch door het mondslijmvlies in de bloedbaan kan worden opgenomen, wat betekent dat kinderen blootgesteld kunnen worden aan deze giftige stof. Als iemand er toch voor kiest fluoride te gebruiken, kan het beperken van het gebruik tot een eenmalige fluoridebehandeling bij de tandarts in plaats van dagelijks poetsen een verstandige benadering zijn. Echter, het is wellicht nog wijzer om te zorgen voor een dieet dat rijk is aan vitamines B6, D en A, en arm is aan suiker. Vooral langdurige blootstelling aan suikers in de mond is schadelijk voor het gebit. Het gebruik van fluoride tabletten voor kinderen wordt niet aanbevolen. Uiteindelijk is een voeding van hoge kwaliteit de belangrijkste factor voor een gezond gebit.

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden