Politiek & Maatschappij
Typography

Foto: Kamerich & Budwilowitz - Een theatraal manifest over de betekenis van stoppen met eten

NLMagazine Maatschappij, Anorexia, Kunst & Cultuur - The Omen is een theatraal manifest van Tijd van de Wolf, waarin Alexandra Broeder onderzoek doet naar de diepere, maatschappelijke en spirituele, betekenis van anorexia. Het vrouwelijk perspectief is het uitgangspunt, aangezien anorexia, door de eeuwen heen, voornamelijk bij meisjes voorkomt. Bovendien wordt binnen het patriarchale systeem van behandeling geen ruimte gevoeld voor de vrouwelijke stem. In deze tijd neemt het aantal meisjes dat anorexia ontwikkelt toe en ze worden steeds jonger. Wat als we deze meisjes als klokkenluiders zien? Wat brengen zij dan aan het licht? De performers zijn meisjes en jonge vrouwen die anorexia hebben (gehad). De voorstelling speelt 23-25 november in Frascati Theater en heeft een contextprogramma met de launch van een muziekalbum en een nagesprek.

Na The Gift, over euthanasie bij psychisch lijden, is The Omen het tweede project van theatergezelschap Tijd van de Wolf waarin een complex vraagstuk binnen de psychiatrie en hiermee onze samenleving centraal staat. Binnen deze projecten wordt samengewerkt met professionals uit de humanistiek, psychiatrie, filosofie en ethiek en met jongeren die zelf midden in de ervaring, de thematiek staan. Voor The Omen zijn gesprekken gevoerd met filosoof Sanne van Driel en wordt er samengewerkt met zorgethicus en humanist Heleen Wesselius. De performers zijn meisjes en jonge vrouwen die anorexia hebben (gehad). Een aantal spelers was ook betrokken bij projecten The Well (2017) en The Tree (2018/2019), beide i.s.m. Frascati Producties.

Contextprogramma
Rond The Omen is een contextprogramma dat bestaat uit een nagesprek op vrijdag 24 november aansluitend op de voorstelling. Daarnaast wordt het eerste nummer van het album van Ny-Ké (Nicky Jonker), een van de spelers in de voorstelling, gelanceerd. Huiscomponist van Tijd van de Wolf, Roald van Oosten en Nicky Jonker leerden elkaar kennen bij eerdere producties van Tijd van de Wolf en hebben de samenwerking voortgezet. Het album ‘I wandered off’ is daarvan het resultaat. 

Over Tijd van de Wolf
In de huidige tijd ziet Tijd van de Wolf weinig ruimte voor vragen rondom onze existentie en hoe in samenhang met anderen en het grote mysterie te leven - hoe mens te zijn tussen hemel en aarde. Tijd van de Wolf creëert ruimtes middels voorstellingen, performances, gesprekken en rituelen - waar aandacht is voor het niet weten, de ontregeling en de magie. Met de artistieke kracht van de afzonderlijke makers Alexandra Broeder (tekst, regie), Roald van Oosten (geluidsdesign & muziek) en Sacha Zwiers (scenografie) - wordt een parallel universum opgetrokken, waarin de blik op de realiteit wordt gekanteld. Alexandra ontving in 2019 de Gieskes Strijbis Podiumprijs voor haar werk in het algemeen en de samenwerking die zij is aangegaan met de psychiatrie in het bijzonder. 

Praktisch
23, 24, 25 november 2023 
20:00 | Frascati 2, Theater Frascati Amsterdam
Duur: 90 min
Tickets + Info: https://www.frascatitheater.nl/nl/agenda/2094/tijd-van-de-wolf-alexandra-broeder/the-omen

Credits
Concept: Alexandra Broeder
Regie: Alexandra Broeder
Met medewerking van: Sanne van Driel, Heleen Wesselius, Nicky Jonker, Claire de Groot, Diantha Quirine, Jamy-Lee Brouwer, Esmee Menkhorst, Nikki, Sacha, Mira e.a.
Scenografie + kostuum: Sacha Zwiers
Muziek + compositie: Roald van Oosten
Dramaturgie: Berthe Spoelstra
Regieassistentie en productie: Nikita Oldert
Techniek: Martijn van Nuenen
Foto: Kamerich & Budwilowitz
Zakelijke leiding: Tamara Roos
Marketing & Communicatie: Fanny Kuitenbrouwer
Met dank aan: Stichting Mind, Levvel, Noor Courtens, Esther Bouten, Carlijn Welten van Het Huis Haarlem, Renate Lukassen van Bodytolk
Financieel ondersteund door: Fonds voor Cultuurparticipatie, Vriendenloterij Fonds, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Over Tijd van de Wolf
Tijd van de Wolf is het theatergezelschap bestaande uit theatermaker Alexandra Broeder, componist Roald van Oosten en scenograaf Sacha Zwiers. In de huidige tijd zien zij weinig ruimte voor vragen rondom onze existentie en hoe in samenhang met anderen en het grote mysterie te leven - hoe mens te zijn tussen hemel en aarde. Daarom creëert Tijd van de Wolf ruimte en aandacht voor het niet weten, de ontregeling en de magie met voorstellingen, performances, gesprekken en rituelen.

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching