Politiek & Maatschappij
Typography

Door Martin Vrijland - NLMagazine Politiek - Nu is het gehele acteerwerk van zo’n kabinet en Tweede Kamer altijd al een farce, maar er zijn nog altijd velen die de illusie van democratie hoog blijven houden. De tweets vliegen voorbij op Twitter, van mensen die het zielig vinden dat Kaag gepest werd en daarom nu opstapt.

Anderen zijn weer blij dat ze opstapt en zo wordt de aandacht gevestigd op het idee dat de lijsttrekkers ‘het zinkende schip verlaten’. Niemand die ziet welke truc hier uitgehaald wordt. Ze zijn namelijk nog helemaal niet weg; ze hebben zich teruggetrokken als lijsttrekker en het kabinet heeft ontslag genomen. That’s it.

Wat betekent dat? Dat betekent dat ze door hun partij niet meer ontslagen kunnen worden als partijleider en dat betekent dat ze geen ontslag meer kunnen krijgen van hun positie als premier of minister. Ze hebben zichzelf al ontslagen.

Natuurlijk is het interessant om een tweet als onderstaande voorbij te zien komen, maar dat is allemaal nog steeds in de categorie ‘smoke and mirrors‘. De discussie moet gaan over “Werd Kaag wel of niet gepest?” en “Wat erg dat politici bedreigd worden.” Dat is voor het domme gepeupel dat nog steeds gelooft dat er ook maar een greintje waarheid zit in wat de media ons tonen.

Wat belangrijk is, is dat het kabinet demissionair verklaard is en dat het dan besluiten mag nemen over zaken die door de Tweede Kamer nog niet controversieel verklaard zijn. En wat blijkt? Die Tweede Kamer doet dat voorlopig nog niet. Die wacht daarmee tot na het zomerreces in september.

Wat houdt dat praktisch en concreet in? Dat houdt in dat als het demissionair kabinet voordien besluit dat er een crisis op een bepaald gebied speelt, dat het daar dan zonder enig overleg met wie dan ook een besluit over kan nemen voor 1 september 2023. En in anderhalve maand kan er veel gebeuren.

Ik noem maar een voorbeeld: Stel er breekt een nieuwe (nep)pandemie uit. Dan heb je een crisissituatie en moet het demissionair kabinet een besluit nemen. Moeten ze daarvoor dan de Tweede Kamer consulteren? Nee, die staat volledig buitenspel en heeft nog geen enkel onderwerp controversieel verklaard. Kunnen ze dan door hun eigen partij op het matje geroepen worden? Nee, want daar hebben ze zich nu juist van teruggetrokken als lijsttrekker. Alle drie, Markt Rutte van de VVD, Sigrid Kaag van D66 en hoe heet die andere kwibus ook al weer van het CDA? Oh ja, Wopke Hoekstra.

Maar gelukkig kunnen er allerlei andere crisissen uitgeroepen worden. Wat dacht u van een klimaatcrisis, een asielzoekerscrisis of van een stikstofcrisis? Het woord crisis is het sleutelwoord. En tja; een crisis kun je niet controversieel verklaren. Crisis is crisis. Misschien komt er wel een buitenaardseninvasie crisis en een totaal black-out van banken en elektriciteitsnetwerken. Dan heb je nog eens een crisis! Ik heb er zin in! U ook?

En natuurlijk had ik het eerder al over de aanstaande grote stoelendans wisseltruc. Als Jens Stoltenberg de NAVO verlaat en Ursula vonder Leyen zijn stoel inneemt, kan Mark Rutte mooi op de plek van Ursula gaan zitten als president van de EU en neemt vice-premier Secret Kaag automatisch het premierschap in Nederland over. Dat is dan wel demissionair premier, maar dan kan ze nog mooi even wat dringende zaken afhandelen bij de gratie van de köning. Huub Huub barbatruc! Controversieel vindt u niet?

Quote

NOS politiek

e-Matching