Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek & Maatschappij – Het is zaterdagochtend en zoals te doen gebruikelijk ben ik in de kantine van mijn voetbalclub. Al jarenlang ben ik actief vrijwilliger en verricht hand en spandiensten zoals het inschenken van limonade voor jeugdteams, het afbakken van gevulde koeken en croissants en het ontvangen van bezoekende verenigingen. Tot zover niets nieuws onder de grauwgrijze hemel......

Tot ik bij de ingang van de kantine geconfronteerd wordt met het verzoek om mijn QR-code even te laten zien. Een vriendelijk lachende vrijwilliger vraagt me dat omdat toegang tot de accommodatie alleen mogelijk is wanneer je een geldige QR-code kunt laten zien. Wat me opvalt is dat iedereen, een paar uitzonderingen daargelaten, heel gewoon meewerkt aan het verzoek en telkens zijn of haar telefoon tevoorschijn tovert.

Verrassend, want los van het feit dat een QR-code geen garantie is dat je wel of niet besmet bent, geef je middels je QR-code heel gemakkelijk een belangrijk deel van je privacy op. Waarom zou je een wildvreemde vrijwilliger zomaar toegang verschaffen tot een deel van je medische dossier?

De QR-code als je nieuwe digitale identiteit?
Lang voordat de COVID-19 pandemie toesloeg, startte de Europese Commissie in 2014 met de opzet van een ‘European Digital Strategy’. Daar werd als speerpunt een ‘Digital Identity’ ingezet voor alle Europese burgers met als eerste praktische toepassing de ‘Bouw van een Europees Medisch Dossier’. Handig, want dat ‘zou de medische behandeling van iedere Europese burger in een ander land vergemakkelijken’. Ook handig voor verzekeraars, want zij krijgen inzage in alle medische gegevens van bijna 500 miljoen inwoners. Hoezo privacy???

Mocht u denken dat dit een complot is, dan kunt u alle documenten hierover eenvoudig terugvinden op diverse websites van de Europese Commissie. In een door de Nederlandse overheid dd 18 oktober jl. opgesteld persbericht getiteld: ‘Voortgang Implementatie EU digital COVID certificering systeem’, wordt vermeld dat:
A. er snel meer landen aangesloten gaan worden;
B. alle lidstaten actief worden gemaakt voor deelname;
C. de EMA (Europese Medische Autoriteit) daar als begeleider aan meewerkt.

NB: Nederland is, samen met Finland, aanjager van dit initiatief en speelt een zeer actieve rol.

COVID-19 is een ‘Great Opportunity’ voor een ‘Great Reset’
Onder het motto ‘Never waste a good crisis’, is duidelijk dat de COVID-19 pandemie als een geweldige aanjager van deze initiatieven functioneert. De angst voor Corona is zo groot dat (bijna) iedereen zich laat vaccineren en de QR-code in een recordtempo is geaccepteerd als een toegangsbewijs voor allerlei publieke voorzieningen.

Deze gewenning maakte het mogelijk, dat de QR-code inmiddels als een toegangsbewijs wordt gebruikt waarmee de weg is vrijgemaakt voor de QR-code als jouw nieuwe Europese Digitale Identiteitspas. Want zelfs bij je voetbalclub is men er al aan gewend...

Zodra je beschikt over deze digitale identiteitspas, kan deze meteen dienst doen als je nieuwe paspoort en kan de pas ook worden gebruikt voor financiële transacties. Met andere woorden: dan kan de Europese Centrale Bank eindelijk de nieuwe digitale munteenheid introduceren waar al langer aan wordt gewerkt. Ook hier geldt weer, dat dit geen complot is. Immers, de ECB heeft eerder aangekondigd dat er wordt gewerkt aan een ‘Central Bank Digital Currency’ en dat deze over 3-4 jaar klaar is voor een introductie. Ook hier draagt de snelle acceptatie van de QR-code bij aan een versnelde introductie van een Europese Digitale Munteenheid.

Hoe gaat de introductie van deze digitale identiteit in z’n werk
De wijze waarop de Europese Commissie landen dwingt deze digitale strategie te implementeren, is heel goed zichtbaar in een land als Italië. Enige maanden terug ontving Italië € 200 miljard uit het Coronafonds dat de Europese Commissie beschikbaar heeft gesteld. Daarvan is € 9 miljard naar de zorg gegaan, € 75 miljard naar vergroening en € 49 miljard naar digitalisering. Oh ja, en er moet natuurlijk ook € 17 miljard naar gendergelijkheid; dat stelt de Europese Commissie verplicht want anders kom je als land niet in aanmerking voor deze geldstroom.

Het vreemde is dat dit Coronafonds dus is bedoeld om de coronacrisis te bestrijden, maar de feitelijke hoeveelheid geld die in Italië naar de zorg gaat is slechts € 9 miljard van de € 200 miljard. Daarnaast is het opmerkelijk, dat de Europese Commissie dit geld overmaakt want Italië kan heel makkelijk een nieuwe staatslening aangaan tegen de huidige historisch lage rente. Bovendien staat de ECB garant voor staatsleningen, dus is geld lenen aan Italië risicoloos.

Terug naar die € 49 miljard voor digitalisering: Dat geld moeten de Italianen gaan uitgeven aan de introductie van een ‘Digital Identity’ voor alle Italianen. En niet alleen de Italianen moeten dat gaan doen; alle Eurolanden zijn, onder de bezielende leiding van ‘Brussel’, bezig met plannen die ervoor zorgen dat iedere Europese burger straks beschikt over een digitale identiteit.

Nog een aanleiding voor de noodzaak van een digitale identiteit
Naast de COVID-19 crisis behoeft ons klimaat ook aandacht en dat kost natuurlijk geld. Daartoe zijn wederom enorme hoeveelheden geld beschikbaar gesteld vanuit Brussel met als gevolg de enorm snel oplopende rekeningen voor onze huishoudens. Inmiddels bedraagt de belasting op onze energierekening al ruim 40% (VEERTIG!) en dat zal de komende jaren nog verder oplopen.

Onze goedwillende Frans Timmermans heeft daarom bedacht, dat de mensen in Europa die onderaan de sociale ladder verkeren, de steun van ‘Brussel’ verdienen zodat hun kachels kunnen blijven branden. Het fonds dat daartoe is opgericht, heeft de pakkende naam ‘Recovery Resilience Facility’ (onderdeel van Coronafondsen) en daaruit gaan burgers rechtstreeks een toeslag ontvangen wanneer ze daarvoor in aanmerking komen.

Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is je ‘Europese Digital Identity’, gekoppeld aan je Europese bankrekening zodat er rechtstreeks geld op jouw rekening kan worden overgemaakt.

Controlemaatschappij
Deze digitale identiteit is tevens het mechanisme dat kan worden ingezet om alle ingezetenen van Europa te controleren op gedrag. Immers, je pas wordt ook gebruikt voor betalingen waarmee zichtbaar wordt wat je in de supermarkt hebt gekocht, hoeveel benzine je hebt getankt, welke theaters je bezoekt en naar welke bijeenkomsten je gaat.

Zo ontstaat de ‘Controlemaatschappij naar Chinees model’ zonder dat we er ook maar iets aan hebben kunnen doen. Uiteraard doet Brussel dat voor onze ‘veiligheid’ en zolang we maar bang genoeg worden gemaakt met nieuwe COVID-19 varianten of terrorismedreigingen, slikken we dit voor zoete koek.

Kortom, met als credo ‘Never waste a good crisis’, worden we met z’n allen een controlesamenleving ingeluisd.

Objectieve berichtgeving
Wellicht ook erg handig als de journalistiek, de mainstreammedia, ons parlement, de Nederlandse bevolking en iedereen die Nederland en de rest van de wereld een warm en goed kloppend hart toedraagt, een wat meer kritische houding zouden aannemen en zich niet slechts beperken tot eenzijdige negatieve informatieverschaffing met alle inherente gevolgen vandien, maar eindelijk besluiten om objectieve en eerlijke berichtgeving ‘de kans te geven die zij zo broodnodig verdient’.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching