Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek - Dit Actualiteitendebat wordt georganiseerd naar aanleiding van de policy paper 'Vergezichten over Vertegenwoordiging' van Simon Otjes en Kristof Calvo.

Al jaren schrijven commentatoren over de groeiende kloof tussen burger en politiek en de mate van vertrouwen in de politiek. In het najaar van 2018 werd tevens door de staatscommisise parlementair stelsel een onderzoeksrapport gepresenteerd met daarin advies over hervormingen binnen het Nederlandse parlementair stelsel. Het debat over een nieuwe politieke cultuur woedt dus volop. In dit debat blijven de kiessystemen onderbelicht, terwijl deze systemen invloed kunnen hebben op het concrete functioneren van individuele parlementsleden en het parlement als geheel.

Wetenschappers stellen op basis van internationaal onderzoek dat Nederland een relatief hoog niveau van politiek vertrouwen kent en dat juist ons kiesstelsel hieraan bijdraagt. Tegelijkertijd blijkt echter ook dat een aanzienlijke groep kiezers zich onvoldoende vertegenwoordigd voelt door Kamerleden.

Kunnen aanpassingen aan verkiezingen deze kloof dichten en het vertrouwen van de kiezers vergroten? Welke vormen van verkiezing of vertegenwoordiging zijn mogelijk? Op deze vragen zal het Actualiteitendebat op 1 november dieper ingaan.

Het panel bestaat momenteel uit NRC-journalist Wafa Al Ali, VVD-Eerste Kamerlid Henk Jan Meijer, Belgisch Kamerlid voor de Vlaamse Groenen Kristof Calvo en universitair docent Nederlandse politiek Simon Otjes (Universiteit Leiden). Calvo en Otjes zullen tevens het debat inleiden. De moderator van dit Actualiteitendebat is Eva Kuit.

Democratie in debat: Maandag 1 november 17:15 - 18:30, livestream en Nieuwspoort

Aanmelden
Meer informatie

Het debat bijwonen
Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

Naast de livestream is er een beperkt aantal plekken in de zaal beschikbaar. In verband met de nieuwe maatregelen van de overheid zal u bij de ingang van Nieuwspoort gevraagd worden om uw coronatoegangsbewijs te laten zien. Als u zich heeft aangemeld om in de zaal aanwezig te zijn ontvangt u uiterlijk vrijdag 29 oktober bericht of u een plek toebedeeld hebt gekregen.

Vragen
Heeft u vragen voor de sprekers over het onderwerp? U kunt ze nu al sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We streven ernaar om enkele ingestuurde vragen te bespreken tijdens het debat. Dit debat is onderdeel van Democratie in Debat, een reeks maandelijkse activiteiten georganiseerd door Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en ProDemos.

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching