Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NLMagazine Wetenschap & Techniek - Het van eigen bodem afkomstige ‘Airbus Defense and Space Netherlands’ gaat zonnepanelen leveren aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De panelen worden geïnstalleerd op Orion, het ruimteschip dat binnen een aantal jaar bemand naar de maan vliegt.

De producent maakt zonnepanelen die bestand zijn tegen de extreme omstandigheden in de ruimte. Zo moet de installatie tempraturen kunnen weerstaan van min 210 tot 300 graden Celsius. Daarnaast is het belangrijk dat ze kunnen omgaan met druk die 40 tot 60 keer de zwaartekracht overtreft.


Europese machinekamer
De onderdelen worden gefinancierd vanuit de Nederlandse bijdrage aan het ruimteprogramma van ESA, de European Space Agency. De zonnepanelen vormen een onderdeel van het energiesysteem van de Orion-shuttle dat volledig door ESA geleverd wordt. Naast dat het systeem voorzien is van een water-, zuurstof-, stikstof- en warmtehuishouding, moeten de Nederlandse panelen zorgen voor de elektriciteit binnen Orion.


Eerste vrouw naar de maan
Het Orion-ruimteschip is onderdeel van missie Artemis. In de tweede helft van 2021 staan de eerste onbemande testvluchten gepland. In 2023 wordt de eerste bemande vlucht in een baan rond de maan gestuurd. Als beide vluchten succesvol verlopen, moet het jaar 2024 het moment zijn dat de mens (sinds 1972) terugkeert naar de maan. Bij deze ruimtemissie zal ook de eerste vrouw voet zetten op de maan. Wie dit wordt is nog onbekend; op moment zijn vijf vrouwen bij NASA in training voor missie Artemis.


Data van onze zon
Eerder stuurde ESA al de Solar Orbiter de ruimte in. Deze satelliet is ook voorzien van zonnepanelen van het Nederlandse bedrijf. De Solar Orbiter gaat op bijna veertig miljoen kilometer rond de zon draaien; voor ruimtebegrippen enorm dichtbij. Tempraturen op het hitteschild van de satelliet kunnen hier oplopen tot 500 graden, terwijl de achterkant slechts vijftig graden is. De eerste data van de kunstmaan is vorige week binnengekomen en zal onder meer bestudeerd worden door het Nederlandse weerinstituut KNMI.


Teun Schröeder -  Duurzaam Bedrijfsleven

Quote

Tech nu.nl

22 oktober 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue

Kranten ad

Aanbevolen artikelen