Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine/Heerlen, Economie en vooral dúúrzaamheid - De belastingdienst is er mede voor verantwoordelijk dat de Heerlense uitzendgroep HIPP failliet is verklaard. De fiscus wilde geen betalingsregeling treffen met het bedrijf waardoor 39 man acuut op straat kwam te staan. Het bedrijf kwam in financiële problemen toen de Belastingdienst haar geld opeiste.

De fiscus wilde geen betalingsregeling sluiten en vorderde ruim € 939.000 van HIPP. Dat geld was er niet meer als gevolg van dalende omzetten.

HIPP Uitzendgroep en de daaraan gelieerde HIPP Payrollgroep en Julia Sophia Jaspers Holding vroegen in oktober zelf het faillissement aan. Het bedrijf was werkzaam in de uitzendbranche en had 150 uitzendkrachten, die voornamelijk in de horeca werkten. Het bedrijf had veel last van de coronapandemie. De horeca was lange tijd dicht en de uitzendkrachten kwamen zonder werk te zitten. Een deel kon terecht bij supermarkten, maar daar waren de marges flinterdun.

Sinds de heropening van de horeca nam de vraag naar personeel weer toe, maar HIPP kon niet de tarieven bieden die in de markt geboden werden, waardoor medewerkers vertrokken en het steeds moeilijker werd nieuwe personeelsleden aan te trekken.

De financiële problemen namen toe, toen het bedrijf de NOW-steun, gekregen in de coronatijd, moest terugbetalen. Het bedrijf had daarnaast ook nog gebruik gemaakt van een regeling met de Belastingdienst, de zogeheten bijzondere uitstelregeling ter zake van omzet- en loonbelasting. De Belastingdienst trok deze regeling in en eiste de schuld op. In totaal vorderde de Belastingdienst ruim 939.000 euro.

In het eerste verslag van curator R. Ruiter staat dat de eigenaar van HIPP geen andere uitweg meer had dan het faillissement aan te vragen. ‘Het is gefailleerden niet gelukt om het tij te keren. Door het gebrek aan voldoende omzet zijn liquiditeitstekorten ontstaan. In de afgelopen periode zijn pogingen ondernomen om met de Belastingdienst een betalingsregeling te sluiten, maar dit is niet gelukt. Nu ook de lonen van de medewerkers over september 2023 niet meer betaald konden worden, zagen gefailleerden geen andere uitweg meer dan het aanvragen van de eigen faillissementen’, aldus de curator in zijn verslag.

HIPP Uitzendgroep bestond sinds 2015. Naast de fiscus heeft ook de Rabobank nog een vordering van 104.000 euro. Er komt geen doorstart van het bedrijf.

Bron:
De Limburger.nl

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

24 februari 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue