Economie & Duurzaamheid
Typography

Door Gerd Vrieling, Managing director, Nefit Bosch - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, natuur & milieu - Om de klimaatdoelen te halen moeten de komende 25 jaar elk jaar 300.000 woningen van het gas af. De kosten gaan volgens een artikel in het AD van 20 november richting de half miljard euro per jaar. Deze kosten worden verrekend in de gastarieven. Hierdoor dreigt een scheefgroei in de energietransitie: wie niet in de positie is om over te gaan op gasloos verwarmen, wordt in feite dubbel benadeeld.

Oplossing probleem
Met de inzet van hybride warmtepomp is een veel betere balans mogelijk. Daarmee focus je op het besparen van gas in plaats van het volledig gasloos verwarmen. Met de inzet van hybride warmtepompen snijdt het mes aan twee kanten.

Enerzijds kan er sneller meer gas worden bespaard. Een groot deel van de Nederlandse woningen is namelijk niet geschikt voor gasloos verwarmen. Door gebruik van een hybride warmtepomp kan direct tot 75% gas bespaard worden, zoals blijkt uit onafhankelijk onderzoek.
Anderzijds worden kosten bespaard doordat die woningen niet koste wat kost van het gas af moeten. De afsluitkosten hoeven dan niet te worden doorberekend in de gastarieven.

Minder belasting elektriciteitsnetten
Bijkomend voordeel van de inzet van hybride warmtepompen is dat de elektriciteitsnetten minder belast worden. Naarmate meer woningen van het gas gaan, wordt het probleem van netcongestie groter. In tegenstelling tot bij gasloos verwarmen kan bij hybride verwarmen geschakeld worden tussen elektriciteit en aardgas. Dat is veel minder belastend is voor het elektriciteitsnet. Niet voor niets ziet demissionair minister Rob Jetten van Economische Zaken hybride warmtepompen als deel van de oplossing.

Bron: Persportaal

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

29 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue