Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid, Economie & Duurzaamheid - Vind jij ook dat havermelk iets heel anders is dan limonade? En dat daarom een belastingverhoging op plantaardige melk onterecht is?

Laat je dan horen en onderteken nog deze week de petitie “Stop de limonadetaks op alternatieven voor melk”!

Ja, ik teken de petitie!

Eerder dit jaar vroegen wij aandacht voor een belastingverhoging op onder andere plantaardige alternatieven voor melk. Dit leidde tot veel aandacht in de media en tot Kamervragen. Naar aanleiding daarvan is door Misty Mason de petitie “Stop de limonadetaks op alternatieven voor melk” gestart. 

Deze petitie heeft ondertussen al meer dan 23.000 handtekeningen verzameld. Volgende week wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Onderteken de petitie daarom deze week nog!

Extra belasting op plantaardige alternatieven voor melk?
De aanleiding voor onze inspanningen en de petitie is de verhoging van de “Verbruiksbelasting”. Veel mensen noemen deze belasting ook wel de “limonadetaks”. Het is een belasting die wordt geheven op alle niet-alcoholische dranken. Alleen sojadranken en koemelk zijn uitgezonderd, daarop geldt de belasting dus niet. 

Op 1 januari 2024 wordt de belasting verhoogd met 195%. Hierdoor worden melk-alternatieven op basis van haver, rijst, amandel, etc. duurder, terwijl koemelk (en dierlijke chocolademelk!) blijft uitgezonderd en dus nul euro opbrengt voor deze belasting.

De overheid doet daarmee precies wat het niet moet doen: het maakt het plantaardige en duurzame alternatief duurder, terwijl de dierlijke variant niet wordt belast. Volgende week beslist de Tweede Kamer definitief over de begroting van vorig jaar. Dan wordt ook deze belasting definitief vastgesteld. Laat je horen!

Ja, ik laat van me horen!

Joey Cramer - Public Affairs Officer

Quote

Economie nu.nl

04 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching