Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie/Duurzaamheid/Maatschappij – Een gigantisch aantal Zelfstandigen zonder personeel, de ZZP-ers, heeft bij de gemeentelijke bijstandsloketten een aanvraag ingediend voor bijstand. Het aantal is hoog en misschien wel opzienbarend hoog omdat diverse wethouders zzp-ers hebben opgeroepen om alleen een aanvraag te doen als de bestaanszekerheid in gevaar is. ‘Zo niet, doe dan geen aanvraag’, luidt het devies.

Ondanks het feit dat de feitelijke procedure voor bijstand voor zzp-ers voor een groot deel ‘nog in de maak’ is en ook nog ‘niet is goedgekeurd’, worden gemeenten in met name de grote steden overspoeld met aanvragen en worden er versoepelde criteria gehandhaafd.

Drechtsteden
Zo kreeg Drechtsteden, de voor de bijstand uitvoerende dienst voor Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht jl maandag maar liefst 700 aanvragen binnen. Het aantal dat een duidelijke indicatie is voor de aanvragen in de rest van Nederland, is zo hoog omdat veel mensen hebben gewacht tot zij een aanvraag konden doen onder versoepelde regels.

 

Onterechte aanvragen en moreel appel
Wethouder Peter Heijkoop (werk en inkomen van Drechtsteden doet een duidelijk beroep op de mensen die daadwerkelijk in aanmerking kunnen komen voor een uitkering. Hij constateert echter dat ook kapitaalkrachtige zzp-ers die ‘een auto rijden die jij en ik ons niet kunnen veroorloven’, een aanvraag doen ‘nu het inkomen van de partner en het vermogen niet meer vooraf worden getoetst’. Zij hebben deze hulp helemaal niet nodig omdat die bestemd is voor mensen die in acute nood terecht zijn gekomen. ‘De regeling is voor mensen van wie de bestaanszekerheid in het geding is’, zo meldt ook de Amsterdamse wethouder van sociale zaken Rutger Groot Wassink in aanvulling op het statement van Peter Heijkoop. Ook de toestroom van aanvragen in de hoofdstad is aanzienlijk.
Inkomenszekerheid

Rotterdam
Ook de gemeente Rotterdam kreeg veel bijstandsaanvragen van zelfstandigen binnen. ‘Gezondheid staat op de eerste plaats maar inkomenszekerheid is een goede tweede. We zetten alles op alles om er voor te zorgen dat zzp’ers die financieel in de knel komen door het coronavirus kunnen blijven voorzien in de eerste levensbehoeften,’ aldus verantwoordelijk wethouder Richard Moti.

Den Haag
In Den Haag staat er al een waarschuwing bij de aanvraag: 24 maart 2020: Veel ondernemers vullen het formulier tegelijkertijd in. Daardoor kan de website overbelast raken en dan wordt het formulier offline gezet. Dringend advies: als u merkt dat het formulier traag is te wachten met invullen tot een later moment. Dank u wel.

Bron: Gemeente nu

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

06 april 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mediamarkt

Toms duurzame mode

Aanbevolen artikelen