Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Dit is een expertquote via ANP Expert Support - Petra Biemans, Hogeschool Inholland - NLMagazine, studenten en werk, jongeren - Het beeld dat de meeste jongeren een carrière als digital nomad of influencer vanuit Bali of Dubai ambiëren, klopt niet.

Jonge professionals zoeken vanuit huisje-boompje-beestje denken een goed salaris, een vast contract dichtbij huis, en ontwikkelmogelijkheden. Duurzaamheid speelt een ondergeschikte rol bij hun keuze. Dat blijkt uit een van de eerste grote kwalitatieve studies naar de voorkeuren van recent afgestudeerden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers Petra Biemans, Jeany Slijper, Piet Verstegen en Marleen Bartelts-Schilt van het lectoraat Human Capital van Hogeschool Inholland, omvat 85 semigestructureerde interviews met professionals tussen de 23-28 jaar afgestudeerd tussen 2018 en 2023.

Deelnemers kwamen van de opleidingen Business Studies, Finance & Control en Accountancy maar de bevindingen zijn ook toepasbaar op jonge professionals in andere sectoren. De deelnemers stroomden uit naar allerlei branches. En de interviews laten patronen zien in de essentiële behoeften van jonge professionals, die ook aansluiten op eerdere onderzoeken naar de voorkeuren van jonge werkenden. Dat ondersteunt de generaliseerbaarheid van de resultaten.

Huisje-boompje-beestje

Het beeld dat jongeren het liefst als influencer of digital nomad voor een duurzame startup vanuit Dubai of Bali werken, klopt niet. De meeste net afgestudeerden kiezen vanuit een huisje-boompje-beestje denken en willen een goede boterham verdienen dichtbij huis, en een vast contract.
Duurzaamheid staat niet hoog op hun lijstje. Ook dat is te verklaren vanuit het huisje-boompje-beestje denken. Duurzaamheid is belangrijk voor ze, maar op het beslissende moment, als ze een eerste werkgever moeten kiezen, heeft het even geen prioriteit.

Veeleisender

Net afgestudeerden willen niet hun hele carrière hetzelfde doen en hechten waarde aan flexibel en hybride werken, opleidings- en ontwikkelmogelijkheden, en voldoende vakantiedagen. Ze zijn eager en ongeduldig: ze willen én ontwikkelmogelijkheden, én een goed salaris, én genoeg jonge collega's om mee te levellen. Werkgevers zullen meer hun best moeten doen om jong talent aan te trekken, op te leiden en te binden aan de organisatie.

Andere bevindingen:

  • Werk-privébalans: Jongeren willen tijd voor sport, vrienden en vakantie.

  • Eerlijkheid: Jongeren willen eerlijke informatie over taken, begeleiding, werkomgeving, loopbaanmogelijkheden, arbeidsvoorwaarden. Als beloftes niet worden waargemaakt, haken zij af.

  • Een open, transparante bedrijfscultuur met leidinggevenden die stimuleren en vertrouwen geven, wordt zeer gewaardeerd.

  • Reisafstand: Een beperkte reisafstand is belangrijk, voornamelijk voor de werk-privébalans.

  • Gelijkgestemden: Collega’s in dezelfde levensfase en kunnen 'levellen' met gelijkgestemden.

  • Onboarding: Een warm onthaal en goede begeleiding zijn belangrijk zodat jonge professionals zich gezien voelen.

Aanleiding voor het publiceren van dit artikel is een eerder geschreven stuk in de Linda, getiteld Skip nieuwe kleren: jongeren gebruiken bijbaan voor vaste lasten - LINDA.nl

Bron: Persportaal

Quote

Uitgaan nu.nl

21 juni 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching