Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag, Erfgoederen, erfgoedprijs - De Europese Commissie en Europa Nostra hebben vandaag bekend gemaakt dat Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SBHO) een van de winnaars van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2024 is.

Het programma Creatief Europa van de Europese Unie financiert deze awards mede. Dit jaar gaan deze meest prestigieuze erfgoedprijzen van Europa naar 26 bijzondere winnaars uit 18 landen in heel Europa.

Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh vertegenwoordigt meer dan 150 lokale vrijwilligers die een decennium lang hebben gewerkt aan de renovatie van Buitenplaats Ockenburgh, dat in 1654 in Den Haag werd gesticht. Vrijwilligers spelen nog steeds een grote rol op Buitenplaats Ockenburgh. Ze onderhouden de villa en de (moes)tuin en organiseren het hele jaar door vele culturele evenementen.

Jurering 

De winnaars werden geselecteerd door de jury, bestaande uit 12 erfgoeddeskundigen uit heel Europa, na beoordeling van de aanvragen door de selectiecommissies. Voor de Awards van dit jaar werden in totaal 206 in aanmerking komende aanvragen ingediend door organisaties en personen uit 38 Europese landen.  

Iliana Ivanova, Europees commissaris voor Innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugdzaken, zei hierover het volgende: "Ons cultureel erfgoed is onze collectieve schat, een brug die ons verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt. Het neemt een speciale plaats in in onze harten en ons dagelijks leven en bevordert een gevoel van saamhorigheid en identiteit. De Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Awards vestigen de aandacht op de cruciale rol van voorbeeldige projecten en personen die zich inzetten voor het behoud en de bevordering van ons rijke erfgoed. Ik feliciteer de winnaars van dit jaar van harte met hun uitmuntende prestaties."  

Cecilia Bartoli, de wereldberoemde mezzosopraan en voorzitter van Europa Nostra, verklaarde: "Mijn welgemeende felicitaties aan de winnaars van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards van dit jaar voor hun welverdiende erkenning. Door deze fantastische creatieve projecten te bekronen, tonen we ook onze grote betrokkenheid bij de bescherming van ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed, dat van vitaal belang is voor de opbouw van een meer verenigd, duurzaam en mooi Europa. Mogen hun inspirerende voorbeelden navolging vinden bij vele burgers - erfgoedprofessionals, vrijwilligers en liefhebbers - publieke organisaties en particuliere bedrijven op ons continent en daarbuiten."  

Prijsuitreiking in oktober in Boekarest

Op 7 oktober vindt de uitreiking van de European Heritage Awards 2024 plaats in het Roemeens Atheneum, het meest prestigieuze concertgebouw in Boekarest, Roemenië. Dit gebouw heeft onlangs een Europees Erfgoedlabel ontvangen als erkenning voor zijn Europese betekenis. Het evenement wordt gezamenlijk georganiseerd door Europees commissaris Iliana Ivanova en Uitvoerend Voorzitter Hermann Parzinger van Europa Nostra. Tijdens de ceremonie worden de Grand Prix-laureaten en de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. Deze prijzen worden toegekend aan de winnaars van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards van dit jaar en zijn elk gerechtigd tot 10.000 euro.

De prijsuitreiking is een hoogtepunt van de Europese Top 2024 over cultureel erfgoed, die van 6 tot 8 oktober in Boekarest zal plaatsvinden onder de hoge bescherming van de president van Roemenië, Z.Exc. Klaus Iohannis. De Top, die medegefinancierd wordt door de Europese Unie, wordt georganiseerd door Europa Nostra in nauwe samenwerking met erfgoedorganisaties en partners, zowel publiek als privaat, in Roemenië. 

Stem online op Buitenplaats Ockenburgh voor de Publieksprijs 2024!  

De Europese Erfgoedprijs 2024 hebben we al gewonnen. Om ook de Publieksprijs à €10.000 te winnen, hebben we stemmen nodig! Stem via deze link voor 22 september op ons: https://vote.europanostra.org

Quote

Uitgaan nu.nl

21 juni 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching