Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine, Interviews - De ambitie van blockchainbedrijf Klayr Labs is om in 2030 1 miljoen mensen te laten profiteren van digitaal eigenaarschap. Lukas Bronsvoort is één van de medeoprichters van deze Nederlandse tech startup.

De gedreven ondernemer moet de juiste balans zien te vinden tussen zijn gezin, het maken van de juiste strategische keuzes en het aansturen van een internationaal team bij Klayr. “Als ik me bedenk wat we in zo’n korte tijd al hebben neergezet, dan ben ik daar ontzettend trots op”.

Wat inspireerde je om je eigen bedrijf te starten en wat was het meest opwindende moment in jouw ondernemersreis tot nu toe?

Toen ik begon aan mijn carrière bij een grote corporate wist ik al dat mijn drive om nieuwe dingen te ontdekken en mijn pragmatisme misschien niet de beste fit zouden zijn. Uiteindelijk heeft het me veel gebracht, maar toch liep ik op een bepaald moment tegen de grens van mijn mogelijkheden aan. Dat was het moment om voor mijzelf te beginnen en de opgedane kennis en ervaring daarin te gebruiken, zonder een logge, politieke organisatie die de vernieuwing vertraagt. 

Het meest opwindende moment van de afgelopen jaren is toch wel de overname van blockchainplatform Lisk en alles wat daarop volgde. Er moest in een paar maanden tijd zoveel bij elkaar komen. We moesten ons team opschalen, een nieuwe juridische bedrijfsstructuur neerzetten, een duidelijke visie neerleggen voor het platform, ons kantoor verhuizen en een rebranding doorvoeren. Op dit soort momenten, wanneer alles tegelijk moet en je continu prioriteiten aan het stellen bent, dan ben ik op mijn best.”

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou als ondernemer en wat motiveert jou om elke dag weer aan het werk te gaan?
“Mijn typische dag bestaat uit het combineren van de logistiek van een jong gezin met het klaarstaan voor mijn team en de juiste strategische keuzes te maken die die dag op mij afkomen. Daarnaast probeer ik tussendoor ook nog tijd vrij te maken om regelmatig te kunnen hardlopen. Dat maakt elke dag voor mij totaal anders en weer een puzzel op zichzelf. Die afwisseling en flexibiliteit geeft mij veel energie.”

Kun je ons vertellen over een uitdaging die je hebt overwonnen tijdens het opbouwen van je bedrijf en wat je daarvan hebt geleerd?
“Met onze eerste onderneming hadden wij een grote technologische afhankelijkheid van het platform waarop wij onze toepassing bouwden. Voor tech startups heb je niet veel tijd om jezelf te bewijzen en wanneer je onderneming dan zo afhankelijk is van een andere partij, dan maakt dat je erg kwetsbaar. En in de wereld van tech roadmaps, duren iteraties altijd langer dan van tevoren verwacht. Dat is precies de situatie waar wij in terechtkwamen. Door de overname van Lisk hebben wij die situatie nu omgedraaid. In plaats van toepassingen te bouwen, focussen we ons nu juist op de infrastructurele laag daaronder. Geen technologische afhankelijkheid meer dus, maar zelf de touwtjes strak in de handen.”

Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf een positieve impact heeft op de samenleving en de gemeenschap waarin het opereert?
“In het internet van vandaag leidt gecentraliseerde dataopslag vaak tot onwenselijke praktijken, zoals businessmodellen gebaseerd op persoonlijke data (denk bijvoorbeeld aan social media), een gebrek aan transparantie (AI?), en het risico op fraude (bijvoorbeeld de aankoop van een ongeldige festivalkaartjes). We geloven dat het toepassen van blockchain op de juiste plaatsen dit soort apps veiliger en eerlijker kan maken, omdat blockchain duidelijk maakt wie daadwerkelijk eigenaar is van bepaalde data of bestanden en dat eigendom ook bij die persoon in beheer laat. Klayr Labs is het bedrijf achter het gelijknamige blockchain-applicatieplatform, dat de tools biedt voor digitaal eigenaarschap, om daarmee een nieuwe generatie programmeurs in staat te stellen betere oplossingen te bouwen.”

Welke rol speelt duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in jouw bedrijfsfilosofie en welke initiatieven heb je op dat gebied ondernomen?
“Wij geloven in de positieve impact die onze technologie kan hebben op onze samenleving. We investeren daarom veel in educatie, omdat de kennis van blockchain nog beperkt is. Daarvoor werken we onder andere actief samen met universiteiten.
Daarnaast is Klayr een van de meest duurzame blockchain platformen. Onze chain gebruikt namelijk een zogenaamd Proof-of-Stake consensus mechanisme, met slechts 51 validators om transacties te bevestigen. Dit is veel minder dan bijvoorbeeld Bitcoin, dat duizenden computers gebruikt. Hierdoor verbruikt Klayr veel minder energie en is het veel milieuvriendelijker.”


Hoe creëer je een positieve en ondersteunende werkcultuur binnen jouw bedrijf en hoe belangrijk is het welzijn van jouw werknemers voor jou? 
“Wij hebben een heel internationaal team, met mensen van over de hele wereld. Mijn rol is om hen te faciliteren de kaders te bepalen en de gezamenlijke doelen te stellen, daarbinnen is het aan hen om succesvol te zijn. We bouwen dit bedrijf echt gezamenlijk en dat zorgt ervoor dat iedereen enorm betrokken en gemotiveerd is.”

Kun je ons vertellen over een moment waarop je je trots voelde op wat je hebt bereikt met jouw bedrijf en hoe dit jou en jouw team heeft gemotiveerd? 
“Het is ongelofelijk dat we pas sinds februari van dit jaar volledig met Klayr bezig zijn. Als ik me bedenk wat we in zo’n korte tijd al hebben neergezet, dan ben ik daar ontzettend trots op. Ik vind het ook heel tof om te zien hoe effectief het team is, alsof ze al jaren met elkaar samenwerken.”

Wat zijn jouw toekomstplannen en ambities voor jouw bedrijf, en hoe hoop je de komende jaren te blijven groeien en innoveren?
“Dit eerste halfjaar staat in het teken van het neerzetten van de operatie en de lancering van het platform. Vanaf de zomer verschuift de focus naar het aantrekken van bouwers, apps en gebruikers naar ons platform. Onze ambitie is om in 2030 1 miljoen mensen te laten profiteren van digitaal eigenaarschap, door gebruik te maken van applicaties waarin onze infrastructuur is gebruikt.”

Hoe ga je om met tegenslagen en moeilijke momenten als ondernemer, en welke strategieën gebruik je om veerkrachtig te blijven?
“Ik ken mijn medeoprichters al erg lang en die samenwerking helpt in moeilijke tijden. We kunnen elkaar de waarheid zeggen. We zijn in staat gebleken om moeilijke beslissingen te nemen wanneer de druk hoog is. Bovendien leidt een goed gesprek vaak weer tot nieuwe perspectieven waar je mee verder kunt.”

Wat advies zou je willen geven aan andere ondernemers die hun eigen bedrijf willen starten of laten groeien, gebaseerd op jouw eigen ervaringen en lessen die je hebt geleerd tijdens jouw ondernemersreis?
“Veel testen en veel praten met je gebruikers. In web3 is het al heel normaal om een community van gebruikers op te bouwen en die actief bij je project te betrekken. Ik denk dat veel bedrijven en zeker startups daar veel profijt van zouden hebben.”

Over Klayr Labs

Klayr is een blockchain application platform en startup uit Utrecht die als missie heeft om voor 2030 1 miljoen mensen gebruik te laten maken van digitaal eigenaarschap, via de toolkit van Klayr (voorheen Lisk). De oprichters, Lukas Bronsvoort, Jurre Machielsen, Raphael Cornelis en Sander Mandemaker, zijn techondernemers en ervaren bouwers binnen de Lisk-community.

Quote

Uitgaan nu.nl

21 juni 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching