Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag, Klassike muziek, evenementen, uitgaan - Beethovens Negende symfonie – met de boodschap Alle Menschen werden Brüder – ging tweehonderd jaar geleden in première.

Het Residentie Orkest viert die verjaardag niet alleen met grootse uitvoeringen op 24 en 26 mei in Amare, maar ook met diverse muzikale activiteiten in mei in Haagse wijken.

Het Residentie Orkest Den Haag gelooft erin dat de kracht van muziek voelbaar en bereikbaar is voor iedereen, van jong tot ouder. Ook voor mensen die geen kaartje (kunnen) betalen voor concerten in Amare. Vanuit die overtuiging initieert het orkest met RO in de Wijk activiteiten in de Haagse wijken of participeert erin. De Negende van Beethoven met slotstuk Alle Menschen werden Brüder is de muzikale vertaling bij uitstek van ‘Samen voor een mooier Den Haag’. Het Residentie Orkest grijpt de periode in aanloop naar de concerten op 24 en 26 mei in Amare aan om samen met maatschappelijke partners als Buddy Netwerk, CultuurSchakel en PEP deze boodschap uit te dragen in Den Haag. Muziek heeft immers de kracht om te verbinden.

za 11 mei: Vrijwilligersmarkt & pop-ups

Op initiatief van het Residentie Orkest organiseert PEP Den Haag voor het eerst een uitgebreide Vrijwilligersmarkt, waarbij CultuurSchakel en Open Amare zijn aangesloten als partners. Onder het motto ‘Samen voor een mooier Den Haag’ brengt het orkest de inwoners van Den Haag in contact met organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers en nieuwe leden voor amateurmuziekgezelschappen. Deze gezelschappen verzorgen ook enkele optredens. Vier hoornisten van het Residentie Orkest openen samen met zangers van vier amateurkoren om 13.00 uur de Vrijwilligersmarkt in Amare met Beethoven 9. Van 14.00 tot 15.00 uur toeren de vier hoornisten in een tuktuk door de stad en geven ze pop-up optredens op de toren van Theater de Vaillant en bij het beeld van Haagse Harry.

ma 20 mei: Carillonconcert+

Tijdens een stadswandeling van Buddy Netwerk en het Residentie Orkest door het centrum van Den Haag speelt stadsbeiaardier Gijsbert Kok in de Grote Kerk een potpourri van Beethoven. Bij de kerk staat een bord met QR-code. Door die aan te klikken zie je de beiaardier live spelen en krijg je een video te zien waarop Wouter Iseger, bastrombonist van het Residentie Orkest, en Gijsbert Kok vertellen over de Negende van Beethoven en de vertaling van de symfonie naar het carillon. De wandeling van 11 tot 14 uur start voor de Grote Kerk.

vr 24 mei: Verrassing

Tussen 12.45 en 13.00 uur zorgt het Residentie Orkest op of rond de Turfmarkt voor een grote verrassing. Wie meer wil weten moet erbij zijn.

vr 24 mei, 20.15 & zo 26 mei, 11.00 uur, Amare: BEETHOVEN 9

Het is bijna ondenkbaar: je bent volledig doof en je schrijft de symfonie der symfonieën. Een kolossaal muziekstuk met een universele, actuele boodschap van vrede en harmonie. Tweehonderd jaar geleden schreef Beethoven zijn imposante Negende symfonie. Dat wordt wereldwijd gevierd. Ook in Den Haag, waar Alle Menschen werden Brüder onlosmakelijk met het Vredespaleis verbonden is. Het Residentie Orkest olv Richard Egarr, een bijzonder solistenkwartet met sopraan Ilse Eerens, mezzosopraan Barbara Kozelj, tenor Linard Vrielink en bas Andreas Wolf en het fantastische koor Laurens Symfonisch brengen je Beethovens monument voor de mensheid. Een kroonjuweel vol hoop en levenslust. Dat moet je een keer live meemaken

Quote

Uitgaan nu.nl

29 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching