Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Zoetermeer - Object nummer 3793 in de collectie van Museum De Voorde blijkt een bijzonder boek te zijn met een opmerkelijke achtergrond. De titelpagina begint met “De aandachtige Christen Onderricht, hoe hy Godt zal bidden en danken.

Of een Gebedeboek voor huisgezinnen, en voor byzondere persoonen, in de meeste voorvallen des leevens door Simon Patrick.”

Het ‘Gebedeboek’ is in 1672 geschreven door de Anglicaanse bisschop Simon Patrick en in 1744 vertaald in het Nederlands. Waarom is dit destijds, in het toen nog calvinistische Nederland, vertaald en voor wie? Ook zeer interessant is de vraag hoe dit Anglicaans boekje in Zoetermeer terecht is gekomen.

Op de eerste bladzijde van het boek staat met potlood geschreven: “Dit boek hoort toe aan Johanis Wieriks geboren den 7 april in ’t jaar 1856.” Projectmedewerkers van het museum onderzochten de herkomst van het gebedenboek en ontdekten een opmerkelijke geschiedenis. Johanis Wieriks was koster in de Oude Kerk in Zoetermeer tot zijn zoon Pieter in 1942 het kosterschap overnam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Pieter de familie Querido in huis als onderduikers. Op de website van Museum De Voorde lees je het volledige verhaal over hoe het vertaalde Gebedenboek van Simon Patrick via ‘Umpie’ Querido in 2015 terechtkwam in Stadsmuseum Zoetermeer.

Het boek zal op zaterdag 20 april rond 15.00 uur worden besproken en gezamenlijk gewaardeerd worden tijdens de waarderingssessie in het Kijk depot de Ontzameling.

de Ontzameling is gratis toegankelijk op Stadhuisplein 21 in Zoetermeer.

Openingstijden:

1 maart t/m 10 mei (waarderen van objecten) op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur

15 mei t/m 29 juni (gunnen van objecten) op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur

Opgave voor deelname aan werkgroep sessies en andere activiteiten kan vanaf 23 februari via de website van Museum De Voorde

Kijk voor meer informatie op de website van Museum De Voorde: www.museumdevoorde.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

29 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching