Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Tekstraton MusicandVibes - NLMagazine, evenementen, muziek VIDEO’s - De basgitaar lijkt een instrument te zijn met grote aantrekkingskracht voor de nieuwe lichting vrouwelijke muzikanten.

En dat is een leuke ontwikkeling. Om een beeld te krijgen van de vrouwelijke bastalenten door de jaren heen, wijs ik op het onderhoudende filmpje in de link van de Engelse ‘bass tutor’ Scott. Hij komt met de volgende basheldinnen: Nik West, Divinity Roxx, Moheni Dey (extra filmpje over haar in de link), Tal Wilkenfeld, Esperanza Spalding, Ida Nielsen, Meshell Ndegeocello (nog een paar keer op die naam oefenen Scott…), Rhonda Smith, Gail Ann Dorsey + (Bass Mother of all Times) Carole Kaye!

Tussen al die basgiganten vergeet Scott de Topper Adi Oasis. Zij komt uit Frankrijk, heeft Caribische wortels/roots en leeft in Brooklyn. Adi speelde onder meer met Anderson.Paak en Lenny Kravitz. Vorig jaar kwam haar funky album Lotus Glow uit. Het is een aanrader. Adi hoort dus eigenlijk ook op de lijst. Maakt niet uit, klik haar gewoon aan op je platforms (of zet haar plaat op).

In Nederland is ook veel jong vrouwelijk bastalent te ontdekken. Denk aan dames als Sanne Verbogt, Deborah Slijkhuis, Sophie van Schaik, Madelief van Vlijmen (Madlife) en vele, vele anderen. Hou ze in de gaten! Verder word ik helemaal vrolijk van de youtube-filmpjes van het jonge bastalent Ellen, terug te vinden via EllenPlaysBass. Wat een energie en wat een heerlijk bastalent. Haar enthousiasme en blijheid als ze weer een baslijn mooi heeft afgerond, werken aanstekelijk (en Jamiroquai valt ook bijna niet uit te spreken hoor). Die Ellen komt er wel!!
Kijk dus vooral naar:

After Midnight: https://youtu.be/bXtHbqtVZQk
Nick West: https://youtu.be/-YTDNJIThqI
Good Times: https://youtu.be/7KG8iGNFJ_s
Mohini Dey: https://youtu.be/OJTXqHxt_UU

Quote

Uitgaan nu.nl

11 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching