Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Escher – Andere Wereld © Mike Bink - NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur - Met ruim 425.000 bezoekers blikt Kunstmuseum Den Haag tevreden terug op het afgelopen jaar. De tentoonstelling ‘Escher – Andere wereld’ groeide met meer dan 228.000 bezoekers uit tot publiekslieveling. “Dit jaar konen we voor het eerst weer zonder enige beperkingen kunst en cultuur delen met publiek. Niets is zo fijn om te merken dat het gemis wederzijds was”, aldus directeur Paul Broekhoff.

Publieksfavorieten
In 2023 verwelkomde Kunstmuseum Den Haag, inclusief KM21 en Fotomuseum Den Haag, 425.000 bezoekers. De publieksfavoriet in het Kunstmuseum was de tentoonstelling Escher – Andere wereld, die het Escherjubileumjaar inluidde. Het 125ste geboortejaar van de wereldberoemde graficus werd het afgelopen jaar niet alleen samen met Escher in Het Paleis gevierd, maar ook met vele partners op diverse locaties in Den Haag.

Ook trekken de najaarstentoonstellingen Royals & Rebels – British Fashion en Hilma af Klint & Piet Mondriaan. Levensvormen veel belangstelling. Over de laatste zegt Paul Broekhoff: "Dit is de eerste museale tentoonstelling over het werk en het leven van Hilma af Klint in Nederland, een ware ontdekking voor ons publiek. Haar werk oogt anders dan dat van Mondriaan, maar de tentoonstelling toont hoezeer zij beiden pioniers van de abstractie waren." Het publiek kan nog tot 25 februari van deze tentoonstelling genieten. Fotomuseum Den Haag bood tegen de achtergrond van de huidige conflicten verdieping en perspectief met de tentoonstelling, podcast en seminar Vrouwen aan het front – Fotografie van Lee Miller tot Anja Niedringhaus. KM21 was in 2023 het podium voor internationaal werkende kunstenaars die niet eerder een solotentoonstelling hadden in een Nederlands museum.

Museum van iedereen
Aantallen zijn belangrijk, maar Kunstmuseum Den Haag hecht ook grote waarde aan verbinding met de stad. Na vier jaar van onderbreking door de pandemie was het bijzonder om dit jaar het langlopende en succesvolle project Stad naar het museum weer te kunnen organiseren. Tijdens zes avondopenstellingen bezochten inwoners uit acht Haagse stadsdelen het museum. Het programma Bakkie Kunst, voor kunstliefhebbers die hun bezoek graag gezamenlijk starten, wordt nu structureel georganiseerd. Komend jaar wordt het sociaal maatschappelijk aanbod uitgebreid met een project gericht op mensen met dementie en hun mantelzorger. Ook mocht het museum dit jaar weer bijna 40.000 scholieren verwelkomen.

Internationale samenwerkingen
Ook buiten Nederland beleefde het Kunstmuseum successen. Vanuit de overtuiging dat iedereen de kans moet krijgen topstukken uit onze collectie te bewonderen is het museum ruimhartig in het toekennen van bruiklenen. Vaak gaat het om enkele stukken tegelijk, maar soms is een bruikleen omvangrijker en vindt er inhoudelijk nauwe samenwerking plaats. Zo is de tentoonstelling Hilma af Klint & Piet Mondriaan. Levensvormen het resultaat van een intensieve samenwerking met Tate Modern (Londen, VK).

Op initiatief van het Kunstmuseum deed een team van curatoren van beide musea gezamenlijk onderzoek naar het werk en leven van deze twee kunstenaars. De tentoonstelling beleefde dit voorjaar de primeur in Londen, waar ook een groot aantal Mondriaans uit onze collectie te zien waren.

Vooruitblik
Kunstmuseum Den Haag gaat met veel enthousiasme een nieuw jaar tegemoet. Niet alleen staan er unieke tentoonstellingen van grote namen als Max Beckmann (vanaf 27 januari) en een van ’s werelds grootste modeontwerpers (vanaf 21 september) op de planning; ook plaatsen we onze Haagse Schoolcollectie weer in een nieuw licht. Voor iedereen die van zoet houdt wordt de tentoonstelling Grand Dessert de spreekwoordelijke kers op de taart. Ook kijken we uit naar een nieuwe algemeen directeur als opvolger van Benno Tempel.

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag

Quote

Uitgaan nu.nl

28 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching