Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Geschreven door: Noëlle Verhage - NLMagazine/Zeeland Natuur - Een 'Big Five' in Zeeland? Zeker! Deze dieren hebben hun plek op deze lijst te danken hun grootte. Maak kennis met de bruinvis, de flamingo, de zeehond, het damhert en de zeearend en ontdek waar je ze kunt spotten.

Bruinvis
In het grootste nationale park van Nederland, Nationaal Park Oosterschelde, hoef je geen honderden euro’s te betalen om een walvisachtige te spotten. Dit kan hier gewoon in het wild! In de Oosterschelde zijn bruinvissen regelmatig te zien. Spot ze vanaf een boot of gewoon vanaf de waterkant.
Wil jij een echte bruinvis spotten, dan heb je de grootste kans bij het havenhoofd van Zierikzee, de haven van Burghsluis, voor de kust van de Plompe Toren, Wissenkerke, Colijnsplaat, Goese Sas en bij Wemeldinge. Op de bruinvistracker van Nationaal Park Oosterschelde vind je kansrijke plekken om bruinvissen te zien.

Flamingo
Flamingo's alleen in tropische gebieden? Nee hoor. Van september tot en met april kun jij gegarandeerd een hele groep flamingo’s spotten in het Grevelingenmeer
Deze groep flamingo’s komt over uit Duitsland en overwintert in Nederland. Vanaf de dijk bij Oude-Tonge heb je het beste uitzicht. Blijf wel op de dijk, zodat de flamingo’s niet verstoord worden. Eigenlijk kan je het gehele jaar flamingo’s spotten in Zeeland; de jonge flamingo’s die nog niet broeden blijven namelijk het hele jaar in de Grevelingen.

Zeehond
Als we zeehonden spotten tijdens een trip in het buitenland roepen we spontaan: Oooh! en Aaah! Maar ook in Zeeland duiken er zeehonden op. Spot ze al jagend of tijdens hun uitgebreide zonnebaadsessies. Bijvoorbeeld op de zandplaten in het Grevelingenmeer, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Voordelta, bij Neeltje Jans of gewoon op het strand bij Vlissingen. Ook hier geldt: blijf op gepaste afstand. Je kunt trouwens ook een zeehondensafari in Zeeland boeken, erg leuk met kids!

Damhert en ree
In de schemering van de ochtend of avond kan je damherten (en reeën) tegenkomen in het bos of duin. Ze zitten voornamelijk in het natuurgebied Oranjezon bij Oostkapelle of in de bossen op de ‘Kop van Schouwen’ (Boswachterij Westerschouwen). In de bronsttijd, september en oktober, hoor je de mannetjes burlen. In deze periode heb je de grootste kans om ze te zien. Wandelschoenen aan en fototoestel mee, maar wees stil want anders zijn ze natuurlijk zo vertrokken.

Zeearend
In 2018 is er voor het eerst een zeearend in Zeeland geboren, in het natuurgebied Slikken van de Heen. De vogel is daarna geringd waardoor natuurorganisaties hem kunnen volgen. Er worden vaker jonge zeearenden gespot in Zeeland. Boven de Grevelingen, het Veerse Meer en de Oosterschelde bijvoorbeeld.

De meeste kans om ze te spotten heb je in de winter, de zeearend houdt niet van drukte. Wist je dat de zeearend 92 centimeter groot kan worden en een vleugelspanwijdte tot wel 2,5 meter ontwikkelt? Daarmee verdient de zeearend zeker een plek in de ‘Big Five’ van Zeeland!

Quote

Uitgaan nu.nl

24 februari 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching