Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Ruysdael kwartet jubileert met Ruysdaels Top 25 - NLMagazine Muziek - Het Ruysdael Kwartet, dat in 2023 vijfentwintig jaar bestaat, heeft in het kader van hun jubileum aan 25 Nederlandse componisten gevraagd om een kort werk -zo tussen de één en drie minuten- te schrijven.

 Componisten die een uitnodiging ontvingen zijn Rozalie Hirs, Anne-Maartje Lemereis, Joey Roukens, Guus Janssen, Thomas Beijer, Hanna Kulenty, Martijn Padding, Karmit Fadael, Florian Magnus Maier, Joël Bons, Jan van de Putte, JacobTV, David Dramm, Rob Goorhuis, Reza Namavar, Aftab Darvishi, Carlos Michans, Oene van Geel, Bianca Bongers, Willem Jeths, Jan-Peter de Graaff, Edward Top, Max Knigge, Maarten Ornstein en Martin Fondse. Met dit project is een wonderlijke staalkaart van het Nederlandse componeren aan het begin van de 21ste eeuw ontstaan.

Het kwartet liet de componisten vrij in stijl en thema. Maar wat moet je nou met zo'n carte blanche? Hoe kun je je ei kwijt binnen een paar minuten? Het is opmerkelijk dat veel componisten met de schilder Ruysdael als thema aan de haal zijn gegaan, maar daarnaast passeren thema's als ruimte en sterren regelmatig de revue. Lyriek, minimal music, 17e eeuwse invloeden, microtonaliteit, jazz, wereldmuziek, vrijwel alles komt langs in deze bonte selectie stukken.

Het unieke aan het project is de intensieve samenwerking met vrijwel alle componisten. De goede band tussen hen en het kwartet heeft bijgedragen aan een zeer persoonlijke beleving van deze meesterwerkjes, voor zowel de uitvoerenden als de luisteraar.

Tijdens het premièreconcert op vrijdag 10 november bij November Music speelt het Ruysdael Kwartet voor het eerst deze volledige collectie van moderne kwartetbriljantjes.
Daarnaast zijn in samenwerking met kunstenaar Eric de Clercq video's gemaakt in de Tungsten filmstudio's waarbij het kwartet wordt omgeven door een filmprojectie. De filmbeelden zijn in samenspraak met de componisten gecreëerd en plaatst de compositie ook visueel in een breder perspectief. Vanaf 26 oktober zijn de video's te zien op het YouTubekanaal van het kwartet, waar de komende maanden iedere donderdag een nieuwe video zal verschijnen.

Ruysdaels Top 25
November Music
Vrijdag 10 november 12.30 uur
Willem Twee Toonzaal, Prins Bernardstraat 4 's-Hertogenbosch
Tickets verkrijgbaar via de site van November Music: novembermusic.net
Neem voor meer info contact op met:

Gijs Kramers
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31621225998

Quote

Uitgaan nu.nl

30 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching