Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Heringa/Van Kalsbeek - NLMagazine/Den Haag Kunst & Cultuur - Onder de naam Heringa/Van Kalsbeek werken Liet Heringa (1966) en Maarten van Kalsbeek (1962) al 25 jaar samen. In hun ‘spektakelsculpturen’ is ook altijd de suggestie van beweging.

“Wat is hier in vredesnaam gebeurd?, hoor je mensen vaak denken als ze een werk van ons zien”, vertelt het duo dat beelden opbouwt van ijzer, gegoten kunsthars, touwen en ander materiaal. “We zoeken voortdurend de grenzen op van materialen, en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk.”

De tentoonstelling Springvloed, die ze speciaal voor de Projektenzaal maken, heeft als vertrekpunt de drie wandreliëfs Splendor die recent aan het museum zijn geschonken. Uitgangspunt voor deze werken was een Japans beeld van een koning-bewaarder uit de dertiende eeuw.

De beweeglijkheid in hun werk lijkt soms te leiden tot een chaotisch beeld, maar altijd is er een heldere structuur in de woekerende vormen te vinden. Dit kan door kleur of herhaling, of door een dwingende vorm. Dat maakt hun sculpturen  tot visuele verrassingen. Hoewel het werk een sterk eigen beeldtaal bezit, is het ook geworteld in invloeden, zowel uit de natuur als uit allerlei culturen. Daarbij is er een sterke voorkeur voor processen van bloei en verval.  

In deze tentoonstelling tonen Heringa/Van Kalsbeek behalve Splendor nog een aantal muurreliëfs. Werken die het midden houden tussen collage, sculptuur, tekening en schilderkunst. Daarnaast staat een aantal beelden vrij in de ruimte. Wat deze beelden gemeen hebben is dat ze een podium of een achterwand hebben. Daarmee is er de associatie met een theatrale setting, iets wat mooi aansluit bij de barokke stijl van Heringa/Van Kalsbeek. De beelden van Heringa/Van Kalsbeek zijn vaak van meerdere kanten te bekijken. In deze tentoonstelling zijn de werken dan ook zo opgesteld dat ook de achterkant te zien is.

Boek en boekpresentatie
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het rijk geïllustreerde, tweetalige (NL/ENG) boek Heringa/Van Kalsbeek - Area of Impact, met teksten van Benno Tempel, Edo Dijksterhuis en Kiene Brillenburg Wurth. Grafisch design: Rutger Fuchs. Prijs: € 24,90, ISBN/EAN: 978-90-811976-0-1.

De boekpresentatie vindt plaats op zondag 12 november om 14.00 uur in de aula van Kunstmuseum Den Haag.

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag

Quote

Uitgaan nu.nl

18 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching