Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Een gesprek over een vergeten hoofdstuk - NLMagazine Literatuur - Hoe is Adriaan van Dis (1946) gevormd tot de man die we vandaag kennen? Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor zijn 'Ommie'. In zijn nieuwste roman Naar zachtheid en een warm omhelzen vertelt Van Dis dit vergeten hoofdstuk uit zijn jeugd. Ommie was de inwonende huishoudster die door zijn barse opa was aangenomen als de 'meid voor dag en nacht'.

Van Dis bouwde een bijzondere relatie met haar op toen hij in het huis van zijn opa terecht kwam tijdens een inzinking van zijn door oorlog gekwelde vader. Bij haar vond hij de warmte die hij miste bij zijn koele moeder en zijn getraumatiseerde vader. Esther Scholten gaat deze middag in gesprek met de auteur over zijn complexe jeugd en zijn Ommie. Wie was deze dappere en bewonderenswaardige vrouw die hem hielp zijn angsten te overwinnen?

Adriaan van Dis groeide op in een Indische familie, wat een belangrijk thema vormt in zijn werk. In 1983 brak hij door met het autobiografische werk Nathan Sid. Van Dis heeft inmiddels een veelzijdig oeuvre opgebouwd en heeft meerdere literaire prijzen gewonnen waaronder de Constantijn Huygensprijs en de Libris Literatuurprijs. Daarnaast is hij een bekende televisiepersoonlijkheid met zijn programma Hier is... Adriaan van Dis (1983-1992, 1999-2002), als presentator van VPRO Zomergasten en hij schoof regelmatig aan bij De Wereld Draait Door.

Ester Scholten heeft zich jarenlang ingezet bij de stichting CPNB, in 2020 is ze als zelfstandige verder gegaan en heeft ze haar vak als kunsthistoricus opgepakt. In die hoedanigheid was ze onder meer onder meer projectleider van de tentoonstelling Het Delft van Vermeer bij Museum Prinsenhof Delft (2022/23) en werkt ze op dit moment voor Museum van Loon. Tevens is zij vanaf 2015 directeur van de stichting De Best Verzorgde Boeken. Zij combineert met veel plezier literaire en museale activiteiten.  

Meer informatie
Prijs lezing inclusief boek Naar zachtheid en een warm omhelzen (t.w.v. €22,99) is €45,-
Het boek wordt dan voorafgaand aan de lezing aan je uitgereikt. Na afloop van de lezing is er signeermogelijkheid.
Prijs lezing exclusief boek is €25,-.
Het boek is tevens te bestellen in onze webshop.

Quote

Uitgaan nu.nl

18 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching