Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Wet functioneert goed, maar er zijn verbeterpunten - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De KNMG kan zich goed vinden in de conclusies van de vierde evaluatie van de euthanasiewet.

De wet blijkt goed te functioneren en wordt door artsen zorgvuldig toegepast. We nemen als KNMG graag actief deel aan de maatschappelijke discussie over eventuele verbeteringen van de praktijk rond het levenseinde. Onlangs deelden we deze brief met de minister van VWS en de Tweede Kamer in aanloop naar het schriftelijk overleg over de evaluatie.  

Belangrijkste punten van de KNMG 

  • Er bestaan in de samenleving veel misverstanden over de waarde van een schriftelijk euthanasieverzoek. Dat kan tot spanningen leiden tussen artsen en patiënten en hun naasten. We vragen daarom om meer voorlichting over de beperkingen van een dergelijk verzoek.
  • Het is belangrijk dat artsen zo min mogelijk hoeven te vrezen voor juridische consequenties als zij euthanasie uitvoeren. Rechtszekerheid is dan ook van het grootste belang. Tegelijkertijd moet ervoor gewaakt worden dat euthanasie als normaal medisch handelen wordt beschouwd. Euthanasie zou dan steeds meer als een ‘recht’ kunnen worden geclaimd. Wat de KNMG betreft blijft euthanasie bijzonder medisch handelen, waartoe de arts nooit verplicht is.
  • De KNMG is tegen een wet ‘voltooid leven’. Bij de beoordeling van een verzoek om hulp bij zelfdoding zou altijd een arts betrokken moeten zijn. Uitgesloten moet immers worden dat de doodswens voortkomt uit een somatische en/of psychische aandoening waarvoor eventuele behandeling mogelijk is. De KNMG roept de politiek dan ook op een dergelijke wet niet in te voeren.
  • De EuthanasieCode van de RTE wijkt op een aantal punten af van de richtlijnen van de medische beroepsgroep, zie ook dit bericht. We adviseren artsen zich te houden aan de richtlijnen van de beroepsgroep en dringen er bij de minister op aan dat de EuthanasieCode in lijn wordt gebracht met de richtlijnen van de beroepsgroep.

De volledige brief van de KNMG is hier te vinden.  

Quote

Uitgaan nu.nl

03 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching