Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Het Binnenhof in Den Haag - NLMagazine Erfgoederen - In slechts één week hebben archeologen zes skeletten ontdekt net onder het maaiveld op het Binnenhof. Het onderzoek naar de Hofkapel, naast de Ridderzaal, heeft al veel nieuwe inzichten opgeleverd over het uiterlijk van deze middeleeuwse kapel.

De Hofkapel, eens het graf van enkele graven van Holland, waaronder Jacoba van Beieren en Johan van Oldenbarnevelt, werd in 1879 afgebroken om plaats te maken voor kantoren. 

Hoewel de archeologen verwachtten dat er botten zouden worden gevonden, waren ze verrast dat dit zo snel gebeurde en op zo’n ondiepe laag. De mogelijkheid dat de overblijfselen van raadpensionaris Van Oldenbarnevelt nog hier liggen, leidde tot discussies toen de plannen voor de verbouwing van de Tweede Kamer en renovatie van het Binnenhof werden besproken. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakte echter vier jaar geleden duidelijk dat het identificeren van Van Oldenbarnevelt via een DNA-match zeer onwaarschijnlijk is. Toch is er een iets grotere kans om een skelet te vinden dat een traumatisch letsel aan de halswervels heeft, wat mogelijk wijst op een gewelddadige dood met een zwaard, en dit dan te identificeren als een 71-jarige man uit de zeventiende eeuw. 

In de loop der eeuwen zijn veel graven op het Binnenhof leeggehaald, hetzij door familieleden zelf, hetzij tijdens verbouwingen. Het is niet de eerste keer dat het Binnenhof onder handen wordt genomen. Archeoloog Pavlović benadrukt dat de jaartallen waarin de gebouwen werden uitgebreid, gerenoveerd of gesloopt, te zien zijn in de grond. Dit is precies het doel van zijn onderzoek: de geschiedenis van de kapel blootleggen en vastleggen voor toekomstige generaties. Vorig jaar werd al een middeleeuwse poort ontdekt, en op het plein voor de Ridderzaal werden restanten van een crematie uit de IJzertijd gevonden. 

Nieuwe inzichten Hofkapel en grafkelder 
In de zeventiende eeuw, toen de Hofkapel dienst deed als Waalse Kerk, werden een onbekend aantal graven geruimd. Aan het eind van de achttiende eeuw werden graven geopend in een poging de stoffelijke resten van de graven van Holland te vinden. Daarnaast werd onderzoek uitgevoerd in de grafkelder voor de verbouwing van 1879. 

Nadat de vloer van de Hofkapel is blootgelegd, zullen er gaten in worden geboord. “Met cameraatjes wordt dan gekeken hoe de constructie in elkaar zit, en of er nog menselijke resten zijn. Als dat zo is, moet er verder besloten worden wat er gaat gebeuren.”, aldus Pavlović.  

De skeletten die nu zijn gevonden, zijn mogelijk afkomstig uit de grafkelder en zijn bij een eerdere renovatie elders in de Hofkapel neergelegd. Doordat de lichamen al waren ontbonden, vermoedt hij dat ze niet zo diep opnieuw zijn begraven. “Ze lagen halverwege de ondervloer.”  

Een fysisch antropologe zal alle stoffelijke resten onderzoeken, gebruikmakend van onder andere dateringstechnieken. Bovendien zal 3D-technologie worden ingezet om gezichtsreconstructies te maken van een aantal schedels. De komende weken zal er dieper gegraven worden, en Pavlović verwacht nog meer skeletten te ontdekken. De bouwschutting rond het Binnenhof heeft tijdelijk plaatsgemaakt voor een gordijn, zodat nieuwsgierigen kunnen meekijken. 

Quote

Uitgaan nu.nl

15 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching