Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Amsterdam Kunst & Cultuur - Wandtapijt Eigen Schuld van Mart Veldhuis vanaf 17 juli ter expositie in De Balie. Het vijf meter brede kunstwerk symboliseert het leven van een student met een studieschuld. De angsten en zorgen die Veldhuis zelf had in zijn studententijd zijn erin verwerkt. 

Veldhuis heeft de lasten van het leenstelsel van dichtbij meegemaakt, als student aan de HKU. De alsmaar toenemende studieschuld voelde als een boze wolk boven zijn studententijd – een tijd die nog altijd wordt gezien als ‘de mooiste tijd van je leven’. Veldhuis ervaarde het vooral stressvol, de noodzaak om te presteren zat hem vaak in de weg. Om aandacht te vragen voor de gevolgen van een problematisch stelsel zou het tapijt niet alleen zijn belevingswereld, maar die van alle studenten moeten vertegenwoordigen.

Intussen is het kunstwerk verkocht voor het exacte studieschuldbedrag van Veldhuis, 45.879,40 euro. ‘Met dat bedrag probeer ik de financiële realiteit aan het fysieke – een tapijt – te koppelen’, zegt Veldhuis. ‘Zo probeer ik de bewustwording rondom de gevolgen van een studieschuld en het sociale leenstelsel vergroten.’

Meer informatie  

DE BALIE
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

Over de Balie
De Balie produceert programma’s over kunst, cultuur en politiek. In veertig jaar is De Balie uitgegroeid tot een fenomeen op het gebied van spraakmakende ontmoetingen, films en kunstprojecten. De Balie heeft een vast team van professionele programmamakers die het publieke gesprek stimuleren en ruim baan bieden aan vrije geesten en nieuwe denkbeelden. Voor meer informatie en het hele programma: www.debalie.nl.

Quote

Uitgaan nu.nl

19 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching