Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag Emancipatie/vrouwenrechten - Het Human Rights Film Festival Den Haag vertoont op vrijdag 30 juni een unieke selectie films die gewijd zijn aan de schending van vrouwenrechten over ter wereld.

Het evenement vindt plaats in Pathé Buitenhof in Den Haag vanaf 14.00 uur, en zal worden bijgewoond door een zevental internationale gasten, waaronder Iraanse actrice, regisseur, activiste Donya Madani en Manel Msalmi, International Affairs Advisor bij het Europees Parlement. Daarnaast zijn ook diverse vertegenwoordigers van internationale ambassades aanwezig.

Het is voor het eerst dat het Human Rights Film Festival de focus volledig richt op de schending van vrouwenrechten, die voor vele miljoenen vrouwen in de wereld een grimmige dagelijkse realiteit is. Het Human Rights Film Festival wordt volledig georganiseerd door betrokken jongeren uit landen overal ter wereld, en probeert op deze manier meer jongeren te betrekken bij het issue mensenrechten.

Getoond worden de films/documentaires:
Section 298 (James Dann). Verteld door de ogen van drie vervolgde vrouwelijke Ahmadiyya Moslima, onthult deze film de realiteit van het leven onder de dodelijkste wet van Pakistan.

Junax, Thread by Thread (Ambra Reijnen & Rubi Tobias). In de armste staat van Mexico daagt Victoria, een jonge Maya vrouw, alle genderstereotypen uit door leiding te geven aan een volledig vrouwelijk collectief van weefsters en nieuwe perspectieven te bieden voor de komende generaties.

Noghreh (Donya Madani). Wereldwijd zijn meer dan honderd miljoen kinderen het slachtoffer van kinderarbeid. Ook in Iran is werken tienduizenden naamloze kinderen op straat, ruiten vegend of bloemen verkopend – als zij niet door hun families worden verkocht voor geld of drugs. Deze film gaat over het verhaal van een van deze kinderen.

Yazidi Girls: Prisoners of ISIS (Reber Dosky). Drie jonge Yazidi vrouwen die gevangen en tot slaaf gemaakt werden door ISIS vertellen voor het eerst hun verhaal.

Farangis (Lolisanam Ulugova). Deze documentaire belicht het dagelijks leven van Farangis Kosymova, een 25-jarige Tadzjiekse balletdanseres. Farangis heeft besloten om niet te trouwen. Hoe verhoudt zich deze individuele wilsbeschikking met de strikte tradities en regels van een samenleving?

Daydream (Carlo Magrì). Een fascinerende documentaire over het ontstaan van microkrediet en de centrale rol van vrouwen daarin, met een centrale rol voor operazang, hedendaagse dans en acteren.

What happened in 1971 (Martin Bernard). Een grensverleggende documentaire die de genocide belicht die werd gepleegd door het Pakistaanse leger tijdens de bevrijdingsoorlog in Bangladesh in 1971. De beelden en getuigenissen in de film zijn zowel krachtig als hartverscheurend. Het is moeilijk voor te stellen hoeveel geweld en wreedheid mensen – en met name vrouwen – in Bangladesh in deze periode moesten doorstaan.

Trust into haven (forced conversion in Pakistan) (Jürgen Schaflechner). Een aangrijpende film over de dagelijkse ontvoeringen van Sindhi meisjes en vrouwen, gedwongen bekeringen en doorverkoop in Afghanistan tot China. Velen van hen komen terecht in een situatie van ‘bounded labour’ waar ze nooit meer uit zullen komen, en worden onderworpen aan verkrachting, uitbuiting en fysiek geweld.

De dagelijkse kruisiging van christenen in Pakistan (Human Right Focus Pakistan). 
Deze film laat zien hoe religieuze minderheden in Pakistan dagelijks vervolgd worden – van ontvoeringen van christelijke meisjes en vrouwen tot groepsverkrachtingen en gedwongen huwelijken van minderjarige meisjes (6-14 jaar) met zeer oude moslimmannen. Per jaar verdwijnen zo meer dan 11.000 meisjes en vrouwen van religieuze minderheden. 

Brede internationale vertegenwoordiging
De Haagse editie van het Het Human Rights Film Festival wordt bijgewoond door diverse internationale voorvechters van vrouwenrechten, zoals Dolkun Isa (voorzitter van het World Uyghur Congress); Zumretay Arkin (Program and Advocacy Manager World Uyghur Congress); Donya Madani (actrice, regisseur, activiste); Herma Kluin (privédetective en winnares van de Women of the Year Award; Rubina Greenwood (voorzitter van het Wereld Sindhi Congres WSC); Yulia Koval-Molodtsova (Programma Ontwikkeling en Publieke Zaken bij AFEW International); en Manel Msalmi (International Affairs Advisor bij het Europees Parlement). Daarnaast zijn er vertegenwoordigers aanwezig van de ambassades van Armenië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Noorwegen, Bolivia, Bangladesh, Sri Lanka, Oostenrijk en Kazachstan.

Adres: Buitenhof 20, 2513 AG Den Haag

Quote

Uitgaan nu.nl

29 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching