Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

023 Heemstede Natuur - De vos is in opmars in Nederland. Ook in Heemstede. Sinds een paar jaar zien we sporen en zelfs af een toe een jong op Meermond. Daarom hebben we er een wild cameraproject van gemaakt. Dat vereiste eerst flink sporen onderzoek, om uit te vinden waar de grootste kans is dat ze zitten. Deze week is het gelukt om een paar redelijk opnames te maken (foto). Alleen de jongen nog niet. Aan de sporen te zien leeft de vos vooral van ganzen en ganzen eieren en af en toe een duif of konijn. Van muizen waar het grootste deel van zijn dieet uit bestaat vind je niets terug. Ook van gevallen fruit en bessen is de vos niet vies.

Wat is er deze week gebeurd
Het is nu de 5e week dat er geen druppel regen is gevallen en met temperaturen rond de 30 graden ga je goed zien welke bodems een hoger vruchtbaarheid en waterhoudend vermogen hebben. Heemstede ligt half in de binnenduinrand. Op die duinzandstukken is het gras in 1 week van groen helemaal geel geworden. Ook de bloemenweides bloeien maar kort. De meeste planten gaan uit droogte-stress snel over op het aanmaken van zaad. Het is jammer dat we daarom minder lang van bloei kunnen genieten. De mooiste bloemenweides zijn bij het Slot Heemstede en op Meermond met zandig leem als bodem. Op de Vrijheidsdreef, Cruquiusweg, Thorbeckelaan, Blekersvaartweg en Kohnstammlaan is het duinzand al tot op grote diepte droog door verdamping.

Met deze hitte en droogte is er niet tegenop te sproeien op 2—3 ha. Hopelijk is de regen volgend jaar beter verdeeld. Op Meermond hebben we ons vooral bezig gehouden met het terug dringen van riet in het moeras en we hebben van de eerste soort zaad gewonnen: de gewone koekoeksbloem. Er zullen nog veel soorten volgen. Op zaterdag een zondag hebben we ons met de buurt bezig gehouden met de bloemenweides van de Blekersvaartweg. Zie foto van de uitbundig bloeiende berm met in blauw Slangenkruid en in geel Teunis bloem

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke week op vrijdag werken we op Meermond en zaterdags in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de boomgaarden en bloemenweides.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Bron: Stichting MEERGroen
www.stichtingmeergroen.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

08 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching