Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Haarlemmermeer en omgeving Natuur - Deze week braken we weer een droogte record. Vanaf 13 mei heeft het onafgebroken niet een druppel meer geregend in heel Nederland. Al die regen die wij zouden moeten krijgen valt nu in Italië. En de temperaturen zijn opgelopen tot rond de 30 graden. Daarmee komen vele planten en ook boeren onder stress. Ook wij zijn dag in dag uit aan het water geven. Overal waar we kunnen. Het eerste deel van de week hadden we een pomp en een aggregaat gehuurd en geleend.

Maar dat is niet vol te houden. Voor de prijs daarvan kun je in 3-4 weken een nieuwe kopen. Dat hebben we dus maar gedaan. Echter helaas het bestellen gaat niet zoals verwacht: Met alle mooie track en trace programma’s ten spijt werden alleen een paar flesjes benzine van 30 euro afgeleverd en daarmee het hele aankoop proces afgesloten zonder dat we de aggregaat van 800 euro binnenkregen. Meer dan 10 dagen lang zijn we nu aan het tobben om dat ding in huis te krijgen. Leve alle chatbots en procedures die je keer op keer het bos in sturen tot je er helemaal wanhopig van wordt. Sommige leveranciers (DHL in dit geval) leveren het pakje ook niet af bij de buren of zetten hem in de onze besloten tuin voor de deur, maar brengen hem weer zo ver mogelijk weg in het Amsterdamse havenkwartier, ondanks briefjes op de ruit om dat niet te doen….

Klimaat coördinator
9 maanden geleden verscheen er een paginagrote advertentie om contact op te nemen met de nationale klimaatcoördinator als je ideeën had voor het oplossen van de klimaatcrisis. Nou, die hebben we, maar het kostte 9 maanden en 6 nieuwe afspraakpogingen om de afspraak te effectueren. Toen we eenmaal in gesprek waren in het SER gebouw in Den Haag klikte het wel onmiddellijk. Onze meerbomen.nu aanpak zou best wel een manier kunnen zijn om de zorg over het klimaat om te zetten in positieve energie en maatschappelijk momentum. Dus over 14 dagen gaan we samen het veld in.

Andere zaken
In de kas van Rijsenhout met geautomatiseerde druppelirrigatie en temperaturen boven de 30 graden, groeien onze producten exponentieel. De op 15 februari gezaaide courgettes leverden deze week meer dan 150 kilo op. Ook voor peulen en doperwten komen we handen te kort bij het oogsten. Het IJskruid groeit zo snel dat we maar 20 kilo van de 50 kilo aangroei van deze week kwijt konden. Daarom hebben we voor volgende week een marketingcampagne bedacht: we gaan met Farmkitchen ijskruid als middel om af te koelen van de huidige hittegolf in de markt zeten. Daarna weten hopelijk veel meer mensen onze tuinen en Farmkitchen te vinden. Zo maak je van een(luxe)probleem een mooie kans.

Door Franke van der Laan
Stichting MEERGroen

Quote

Uitgaan nu.nl

06 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching