Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Op enkele plekken zijn nog schroeiplekken in het Purmerbos zichtbaar. - NLMagazine/Purmerland - Op maandagavond 12 juni is in het Purmerbos brand geconstateerd. Het populierenpluis, dat nu als een deken op de grond te zien is, brandde hevig en verspreidde snel. Daarop schaalde de brandweer op naar 'grote brand'. Door het snel en adequaat handelen van de hulpdiensten is de schade aan de natuur gelukkig minimaal en erg beperkt gebleven.

“Waar in het bos was de brand precies?”
Bovenstaande vraag hebben we vandaag van meerdere bezoekers in het bos gekregen. De dag na de brand in het Purmerbos is er gelukkig nog maar weinig te zien van de gevolgen van de brand, op een paar schroeiplekken na. Het populierenpluis, het zaad van de populieren, ligt nu op sommige plekken centimeters dik in het bos. Dit gebeurt jaarlijks altijd rond deze periode. In combinatie met de aanhoudende droogte is het brandbaar spul.
Dit leidde gisteravond dan ook tot een brand waarbij het pluis een vuurlijn veroorzaakte en zich snel door het bos verspreidde (zie filmpje). Het pluis diende als brandstof en verbrandde snel, maar liet op de bodem geen zichtbare gevolgen achter. Aangezien het brandende pluis in potentie zou kunnen overslaan naar het houtige struikgewas en uiteindelijk de bomen is er gelukkig snel gehandeld en opgeschaald om erger te voorkomen.

Let op en wees welkom
Kort na middernacht was de brand gedoofd en na controle werd het bos weer opengesteld. In deze droge periode is er risico op natuurbranden. Wellicht logisch, maar open vuur in het bos is verboden. Ook het gooien van een brandende sigaret in de berm of het achterlaten van glas(afval) is zeer onverstandig. We roepen mensen dus op om goed na te denken en op te letten. Verder is iedereen van harte welkom! In een bos is het altijd een aantal graden koeler dan in de stad. Tijdens deze warme dagen is het bos dus een heerlijke koele plek om te vertoeven. Wees dus welkom en geniet van de natuur.

Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

Quote

Uitgaan nu.nl

21 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching