Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

17 juni t/m 24 september 2023 - NLMagazine/Heerenveen Oranjewoud Kunst & Cultuur - Van 17 juni t/m 24 september is in Museum Belvédère de presentatie Giorgio Morandi en Nederland te zien, een vervolg op de succesvolle tentoonstelling Giorgio Morandi en Bologna uit 2018. De presentatie wordt georganiseerd in het kader van de actie Buitenkans, een nieuw initiatief van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

 Giorgio Morandi en Bologna, de succesvolste expositie die het museum samenstelde, bestond voornamelijk uit schilderijen van buitenlandse musea. Naar aanleiding van de schenking van een van de topstukken uit Morandi’s oeuvre door een Nederlandse verzamelaar, besloot Museum Belvédère, precies 5 jaar na dato, voor een bijzondere epiloog; een presentatie van Morandi’s uit Nederlands museaal bezit.

In een kamer van de westvleugel toont het museum schilderijen van de Italiaanse stilleven schilder uit verschillende Nederlandse collecties, waaronder bruiklenen van het Stedelijk Museum te Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, Fondation Custodia te Parijs en twee particulieren.

Museum Belvédère is een bijzondere en passende plaats voor het verhaal van Morandi en Nederland; de focus van het Museum ligt voornamelijk op beeldende kunst waarin verstilling centraal staat, de kunst waarvan Morandi volgens kenners de grootmeester was. Daarnaast is Morandi een favoriete schilder van veel kunstenaars vertegenwoordigd in de vaste collectie. In een andere museumkamer zal dan ook werk komen te hangen van Nederlandse kunstenaars die zich op Morandi inspireerden. Onder wie Willem Minderman, Ed Dukkers, Willem van Althuis, Agnes van Gelder, Jet van Oosten, Ada Duker en Christiaan Kuitwaard.

Meer informatie
Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Heerenveen-Oranjewoud, +31 (0)513 64 49 95 www.museumbelvedere.nl Geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00- 17.00 uur

Van links naar rechts: Han Steenbruggen directeur Museum Belvédère, Geert-Jan Janse directeur Vereniging Rembrandt, Margreet Korsten van de Turing Foundation en Doede Hardeman van Kunstmuseum bij Morandi’s Stilleven met groene doos

Het belang van delen: de actie Buitenkans
De presentatie wordt georganiseerd in het kader van Buitenkans, een initiatief van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. Deze actie wil laten zien dat de Collectie Nederland een schat aan rijkdommen herbergt en dat die collectie aan betekenis wint als musea die rijkdommen nog meer met elkaar delen. Eerder dit jaar kon dankzij deze actie Rembrandts schilderij Titus aan de lezenaar voor drie maanden worden getoond op de plek waar het ruim 350 jaar geleden is gemaakt.

Bij Giorgio Morandi en Nederland verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie.

Quote

Uitgaan nu.nl

19 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching