Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

LIER Foto: Adri Benschop vie Gelders Restauratie Centrum - NLMagazine/Fryslân – In een recent besluit heeft Gedeputeerde Staten aangekondigd dat eigenaren van monumentale, historische of beeldbepalende boerderijen in Fryslân subsidie kunnen aanvragen voor de vernieuwing van hun dak. Deze regeling, die op 12 juni van start gaat, stelt een bedrag van maar liefst zes ton beschikbaar. Aanvragers kunnen tot de helft van de kosten van de dakrenovatie vergoed krijgen, met een maximumbedrag van € 25.000. Gedeputeerde Klaas Fokkinga is van mening dat dit budget genoeg zal zijn om naar schatting 25 tot 30 daken te kunnen herstellen. 

De subsidie is bedoeld voor de restauratie van daken die zich in een matige of slechte staat bevinden. Bovendien kunnen eigenaren ervoor kiezen om niet-traditionele dakbedekking, zoals golfplaten of asbest, te vervangen door traditionele materialen zoals pannen of riet. Daarnaast komen ook de kosten voor het herstellen van uilenborden in aanmerking voor subsidiëring. Deze regeling valt binnen het werkplan “Takomst foar de Fryske Pleats” (Toekomst voor de Friese Boerderij). 

In een eerdere ronde van deze subsidieregeling werden al 31 daken gerestaureerd, waarbij een totaalbedrag van 637.000 euro werd toegekend. Met de nieuwe regeling hoopt de provincie nog meer eigenaren van monumentale boerderijen te kunnen ondersteunen bij het behoud van hun waardevolle erfgoed. De bescherming en restauratie van historische boerderijen blijft een belangrijk speerpunt in Fryslân. De regeling biedt een waardevolle kans voor eigenaren om hun daken in ere te herstellen en zo de karakteristieke uitstraling van deze boerderijen te behouden voor toekomstige generaties. 

Bron: Erfgoedstem

Quote

Uitgaan nu.nl

29 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching