Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Werkendam Verkeer & Vervoer - Het Belgische fietsmerk Granville is officieel van start gegaan in Nederland. Op 5 & 6 juni werd media en vakhandel uitgenodigd op het hoofdkwartier van SCOTT in Nederland om eens kennis te maken met het karaktervolle fietsmerk.

Nieuw is Granville absoluut niet, het bescheiden begin ligt in 1928 toen Frans Huygens begon met het bouwen van fietsframes. Vanaf 1952 bouwde hij complete fietsen en noemde ze ‘Ludo’, naar de naam van zijn enige zoon. Onder invloed van kleinzoon Johan Huygens werd in het jaar 2000 de hele fietsenlijn, inclusief de merknaam, volledig vernieuwd. De Ludo fietsen gingen vervolgens onder de naam Granville de weg op.

Compacte Granville selectie voor Nederlandse markt
“Vorig jaar hebben we de showroom van SCOTT en Bergamont in Werkendam feestelijk geopend. Toen waren we met 4 personen, inmiddels zijn we daar gegroeid naar een team van 14 personen en we hebben een duidelijke visie. We willen een stabiel familiebedrijf zijn, dat straks 100 jaar bestaat,” aldus CEO Johan Huygens. “Kwaliteit en eerlijkheid gaan voorop. Ik noem de vakhandel geen verkoper, zij bieden de klant juist plezier, fietsplezier op precies te zijn. Vanuit die gedachten bouwen wij een fiets en denken daarbij aan het eindproduct en niet aan de winstmarges. Ik zie ons meer als fiets-boeren: we planten, we zaaien en we oogsten. Het is woeste arbeid om een lekker eindproduct te hebben.”

Granville is in Europa al erg sterk, in Frankrijk alleen worden in vijf jaar tijd ruim 30.000 Granville fietsen verkocht en heeft het merk is ongeveer 4% marktaandeel veroverd. Daarnaast vind je de fietsen terug in Polen, Oostenrijk en zijn afgelopen maandag de contracten in Duitsland getekend. Stap voor stap wil Granville de Nederlandse markt betreden.

Om te voorkomen dat de vakhandel niet door een doolhof van fietsen gaat lopen komt er een compacte selectie van modellen met naafversnelling. Met deze modellen kan direct gewerkt worden omdat er al voorraad van is. Op deze manier kan het merk duurzaam ondernemen en langzaam groeien. “Het kan alleen een succes worden als de samenwerking een teamwork wordt met dealers. Zo is de feedback van iedere dealer erg belangrijk, deze nemen we mee in de lokale ontwikkelingen per land. Er zijn heel veel mogelijkheden om samen met dealer iets moois te bouwen,” vertelt Huygens.

Het unieke van Granville is volgens Huygens het frame en de kleuren. Van oorsprong is het bedrijf een framebouwer waarmee ze letten op onder andere de lengte van het frame, de hoek van de voorvork en de stijfheid. Alles om het voor de eindgebruiker zo comfortabel mogelijk te maken. Zo ook de keuze voor een breed zadel dat als een soort fauteuil zit. Om de Granville fietsen karakter te geven worden de aluminium spatborden en de voorvork in de kleur van het frame mee gespoten. Hierdoor ziet de fiets eruit als een geheel, in plaats van een samenstelling van diverse componenten. Granville wordt niet alleen in Bulgarije en Litouwen gemaakt maar ook in de eigen vestiging in Kortenberg (B). Hier worden kleine aantallen geassembleerd, zodat het merk zelf kan pionieren tot een geschikt eindproduct.

Granville app maakt het de dealer gemakkelijk
Vers van de pers is het nieuwe systeem waarmee een dealer op een laagdrempelige manier onderdelen kan bestellen en garantie claims kan opstarten. Op iedere Granville fiets staat een QR-code, die de dealer met een smartphone kan scannen. Hiermee wordt een web-based app geopend en kan de dealer direct de juiste onderdelen bestellen, garantie aanvraag doen en foto’s uploaden. Het enige wat er nodig is, is een account bij Granville. Op dit moment is het alleen geschikt voor de dealer, later zal er ook een consumenten variant beschikbaar komen. In die versie zal de klant er onder andere op geattendeerd worden dat de fiets toe is aan onderhoud.

Aankomende Eurobike zal Granville groots uitpakken voor de bezoekende vakhandel. In Nederland staan de aankomende Velovak en het B2B FESTIVAL in de agenda voor dealers om kennis te maken met het merk.

WWW.GRANVILLEBIKES.COM

Quote

Uitgaan nu.nl

29 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching