Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

HUID. WOND. QUEER. - Célio Braga, Hibridos, Courtesy Célio Braga - NLMagazine/Den Haag Kunst & Cultuur - Célio Braga (Guimarânia, Brazilië, 1963) maakt werk dat de tastzin prikkelt, een emotionele lading heeft en zich kenmerkt door een sterke gelaagdheid.

Thema’s als liefde, seksualiteit, troost en religie komen samen in fragiele objecten die deels associaties oproepen met de werkelijkheid maar ook abstractie in zich dragen. Ondanks de kleurigheid en soms zelfs glinsteringen in zijn werk, houdt Braga zich bezig met het lijden en de kwetsbaarheid van het mens-zijn. Kunstmuseum Den Haag toont een intieme presentatie van zijn werk in de tentoonstelling HUID. WOND. QUEER.

Huid
Lichamelijkheid vormt een belangrijk element in Braga’s papierwerken. Geduldig en precies snijdt hij handmatig in papier totdat er kwetsbare werken vol reliëf ontstaan. Het aanbrengen van vouwen, scheuren, vlekken en perforaties geven het een huidachtig karakter met rimpels, littekens of pigmentvlekken. Deze elementen en vormen woekeren in rijke composities rond thema's als seksualiteit, religie, gender en geweld.

Wond
Vaak verbeeldt Braga een eeuwenoud onderwerp uit de kunst: die van het gewonde lichaam. In zijn werken komen de openingen van het lichaam terug, zoals littekens, wonden, tranen en bloed. Braga’s werk is niet letterlijk een verbeelding van het individuele slachtoffer, maar eerder de verbeelding van het kwetsbare lichaam en daarmee de feilbaarheid van ons mensen. Met textiel, kralen, zijde en soms menselijk haar, roepen Braga’s objecten associaties op met de ambachtelijkheid van een kleermaker of een juwelier. 

Queer
In de tentoonstelling zijn ook meerdere White Shirts te zien. Hiervoor verzamelde Braga overhemden van homoseksuele vrienden. Deze vouwt hij tot ze eruitzien als surrealistische poppen of schilderijen. Vervolgens blaast hij de ziel er weer in door ze een titel te geven: de naam van de vriend die het overhemd gedragen heeft. Het resultaat is een symbolische poging om zijn vrienden te beschermen tegen ziekte, lijden, eenzaamheid, verdriet en gebrek aan liefde.

Over de kunstenaar
Célio Braga (1965, Guimarânia, Brazilië) leeft en werkt in Amsterdam en São Paulo. Hij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie (1996-2000) en studeerde van 1988-1990 aan The Boston Museum School of Fine Arts.

Meer informatie
Data: 10 juni t/m 10 september 2023
Kunstmuseum Den Haag Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag 
Tel: 070 338 1111

Quote

Uitgaan nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching