Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Amerongen Geschiedenis/Archeologie/Erfgoederen - In een moestuin in Amerongen is een urn ontdekt met menselijke resten uit de periode van de vroege middeleeuwen, tussen de 5e en 7e eeuw na Christus. De urn is onderdeel van een tot nu toe onontdekt grafveld. De gemeente Utrechtse Heuvelrug noemt de archeologische vondst opmerkelijk. 

Volgens de gemeente is er weinig bekend over deze specifieke periode in de middeleeuwen. “Voor ons is de vondst heel bijzonder”, zegt Peter Weterings, gemeentelijk archeoloog van de Utrechtse Heuvelrug. “We zijn niet onbekend met grafvelden uit die periode, in Leersum zit er één en in Rhenen zijn er twee bekend. We wisten dat er ook in Amerongen eentje zou moeten liggen, maar we wisten niet precies waar.” 

In februari werd de urn per toeval ontdekt door een inwoonster van Amerongen. “Zij was een gat aan het spitten in haar moestuin. Dat gat was toevallig iets dieper dan normaal. Toen stuitte ze op archeologische resten. Eerst had ze niet door dat het een pot was, maar dat werd vrij snel duidelijk.” aldus Peter Weterings. 

Na de vondst heeft de inwoonster dit gemeld bij de gemeente. Weterings: “In zo’n geval ga ik meteen ter plaatse. Op de foto in haar mail kon ik al zien dat het een oude pot was.” Later werd vastgesteld dat de pot menselijke resten bevatte. “We zagen dat er wat uit de urn gevallen was. Wat er nog in zat, bleken verbrande, menselijke botjes te zijn.” 

Weterings heeft vervolgens verder onderzoek gedaan in de moestuin om te zien of er nog andere delen van de urn in de tuin aanwezig waren. “Toen troffen we puur toevallig nog een tweede pot aan. Het is niet bekend wat daar in zit.” 

De pot heeft hetzelfde type aardewerk als de urn en zal daarom ook onderzocht worden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om te kijken wat erin zit. Weterings: “We richten ons nu op het uitprepareren van de pot. Ook gaan we ervoor zorgen dat het grafveld zo goed mogelijk blijft liggen. Als archeoloog streef je altijd naar behoud ter plaatse; het liefst graaf je zo min mogelijk op. Als je iets uit de grond haalt, moet je er iets mee. Over tien jaar zijn er misschien betere onderzoeksmethoden, en kunnen we archeologische vondsten beter veilig stellen” 

De locatie van de vondst wordt genoteerd in het archeologisch informatiesysteem, waar alle ontdekkingen worden vastgelegd. Er zijn plannen om de urn op termijn tentoon te stellen voor het publiek. 

Bron: Erfgoedhuis Zuid-Holland

Quote

Uitgaan nu.nl

26 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching