Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Review door Paul Winnubst - NLMagazine Kunst & Cultuur - Op 5 april vond de première plaats in Omniversum van de geestverruimende  RECOMBINATION, The Fulldome Journey. Het meest recente project van de visionaire kunstenaar Julius Horsthuis is een meeslepende, abstracte reis door ruimte, tijd, muziek en wiskunde, die je ogen en oren prikkelen.

“Tja wat moet je verwachten van de ervaring die je wacht in het Omniversum?

Een film (?) met muziek ontwikkeld met fractals. Gelukkig heb ik ooit wat wiskunde gehad. Dus die fractals kon ik wel plaatsen. Maar hoe dat dan zichtbaar moet worden? Geen idee!

Na een kort openingswoord legde de kunstenaar uit hoe hij tot de composities is gekomen en hoe hij bekende componisten heeft gevraagd voor elk onderdeel. De film bestond namelijk uit verschillende onderdelen met elk een eigen titel én dus ook een eigen componist/artiest. Direct al bij de start is duidelijk dat de muziek -speciaal voor de zaal 3D gemixt- onlosmakelijk is verbonden is met de beelden, een mooie symbiose.

En dan het beeld. Het beeld daagt je uit, beweegt. Jij beweegt weer door de 'werelden', oppervlaktes, diepten. Je zoomt in, en nogmaals, je blijft inzoomen (één van de eigenschappen van fractals) en als je denkt dit moet stoppen opent zich een andere wereld. Is dat een beetje psychedelisch? Zeker maar niet op een onprettige manier, misschien wel een trip met een klein pilletje.

`Niet dat we dat nu willen promoten, maar het is even voor het idee. Meer vertellen zou afbreuk doen aan de totale compositie. Wel dat een theater als het Omniversum essentieel is voor de beleving. Dus gaat dat zien en laat dit op je af komen’”.

Meer informatie
Ga voor het eerdere artikel over Recombination naar https://www.nlmagazine.nl/cultuur-uitgaan1/cultuur-uitgaan/2765-wereldpremiere-recombination-woensdag-5-april-in-museon-omniversum

Quote

Uitgaan nu.nl

10 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching