Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Op avontuur in Andalusië - NLMagazine Reizen, Vakantie VIDEO - Meer dan een eeuw geleden werd in het Spaanse Andalusië een pad langs rauwe rotsen aangelegd, bedoeld om mensen en materiaal te vervoeren tussen twee fabrieken aan beide kanten van de kloof El Chorro.

Koning Alfonso XIII liep in 1920 de volledige route en gaf het pad z’n naam: Camino del Rey. Wandelen en genieten van de natuur en de karakteristieke witte dorpen staan tijdens deze boeiende wandelreis centraal.

De pueblos blancos zijn karakteristiek voor het Andalusische landschap. De smetteloos witte juweeltjes lijken nonchalant te zijn uitgestrooid in landschap dat toont als de rauwe stoppelbaard van een verdwaalde bandiet. De Moren noemden het gebied ooit Al-Andalus, vandalenland. De witte dorpen waren beruchte roversnesten. Langs kronkelige muildierpaden brachten de bewoners heimelijk tabak, katoen en alcohol naar onder meer het hooggelegen Ronda. Daar tuimelen de witte huizen nét niet over de loodrechte wand de diepte in.

Fameus Koningspad
Het avontuur van toen zet zich vandaag voort tijdens deze 8-daagse wandelreis. De muilezels maakten plaats voor modern vervoer dat elke dag onze bagage naar een volgende bestemming brengt. Tijdens onze meerdaagse tocht van Ronda naar Antequera is alleen een dagrugzak nodig. En uiteraard een flinke dosis liefde voor de natuur die we in overvloed tegenkomen; van zingende vogels tot fantastische uitzichten. Twee bijzondere parken liggen strategisch op de route: ‘El Chorro’ met het fameuze Koningspad ‘Camino del Rey’, en het indrukwekkende karstgebergte van ‘El Torcal’ dat we met een natuurgids bezoeken.

Alles-in-een-lager-tempo
Onderweg wacht zo nu en dan een verrassing. Zo leren we hoe geiten te hoeden en ontmoeten we een wijnboer die ons langs zijn bekroonde ranken leidt. Maar vooral het alles-in-een-lager-tempo-zetten doet ons verrassend aangenaam aan. Elke keer weer aankomen in zo’n smetteloos wit dorp waar de wijzers van de klok bewust langzamer draaien. Zoals Cuevas del Beccero, dat 733 meter boven de zeespiegel ligt en heel ontspannen naast de weg van Ronda naar Campillos ‘zit’, als een struikrover in ruste die terugdenkt aan zijn vurige jeugd. We slenteren zo’n dorp binnen, ruiken de geur van een oude olijfboom, horen het geklater van een fraaie fontein en zoeken een schaduwrijk terras op. Of we duiken een kleine bar in. Daar bestellen we café con hielo: koffie met suiker en apart een glas met ijsblokjes. Even overschenken voor een heerlijke ijskoffie. Daarna weer op pad, op weg naar een volgend ansichtkaartdorp.

PS. We wandelen vijf dagen 12 tot 20 km per dag. Het bagagebusje vertrekt op hetzelfde moment via een vergelijkbare verharde route. Even geen zin om te wandelen? Meerijden is geen probleem.

‘Naast onze dagrugzak hebben we een flinke dosis liefde nodig voor de natuur die we in overvloed tegenkomen’

Programma
Dag 1: Aankomst in Ronda
Wandeling en wijnproeverij
Vanaf het vliegveld van Malaga is het zo’n 1.5 uur rijden naar Ronda, een van de mooiste stadjes van Andalusië. We wandelen naar de tot wel 120 meter diepe kloof en bekijken de vele historische gebouwen in Moorse stijl. De eigenaar van een authentieke bodega haalt ons aan het einde van de middag op. Zijn wijnhuis produceert een van de beste wijnen van Andalusië. Dat belooft veel voor de proeverij. Totale afstand: 10 kilometer. Geschatte wandeltijd: 3 uur.

Dag 2: Ronda – Setenil de las Bodegas
Dag 3: Setenil de las Bodegas - Ardales
Dag 4: Ardales – El Chorro
Dag 5: El Chorro met Camino del Rey
Dag 6: El Chorro – Valle de Abdalajís
Dag 7: Valle de Abdalajís – Antequera
Dag 8: El Torcal – afscheid

Meer informatie
Telefoon: 070-2210187
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Uitgaan nu.nl

06 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching