Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Detail van het machinaal geborduurde nieuwe gordijn naar ontwerp van Liesbeth Stinissen, met daarop Paleis Huis ten Bosch, foto: Josefina Eikenaar - Tentoonstelling 1 december 2022 t/m 29 mei 2023 - NLMagazine Kunst, Textiele werkvormen - Grijp je kans om eenmalig zowel de historische als nieuwe gordijnen van Paleis Huis ten Bosch – het woonpaleis van Hare Majesteit Koningin Máxima en Koning Willem Alexander te bewonderen in het TextielMuseum!

Over de tentoonstelling
‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap’ biedt de unieke de kans om eenmalig zowel de historische als nieuwe gordijnen van Paleis Huis ten Bosch – het woonpaleis van Hare Majesteit Koningin Máxima en Koning Willem Alexander te bewonderen in het TextielMuseum, een primeur! Samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland borduurde Hare Majesteit Koningin Máxima mee aan de nieuwe gordijnen die cultureel erfgoed zijn voor heel Nederland. In de expo neem je een exclusief kijkje in Paleis Huis ten Bosch, bekijk je het maakproces van dit veelzijdige project en de rijkdom aan verhalen die ontstaat wanneer mensen samen borduren.

Borduursels vertellen rijke geschiedenis
De historische gordijnen hingen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch en zijn in de 18de-eeuw gemaakt in Kanton, China. Inmiddels zijn de gordijnen zo kwetsbaar dat ze na de tentoonstelling moeten worden geconserveerd. In het TextielMuseum krijg je de kans om de gordijnen voor de allerlaatste keer te bewonderen. Op de historische gordijnen zie je geborduurde alledaagse taferelen die verwijzen naar de geschiedenis van China. Dit biedt een mooi inkijkje in de sociale status, klederdracht en architectuur uit het China van toen.

Meer informatie
Bezoekadres : Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg
Contact : 013 – 53 67 475
Mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Uitgaan nu.nl

18 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching