Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - PAN NL heeft berekend dat het aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen in de meest gegeten groente- en fruitsoorten in de afgelopen jaren is toegenomen, ook na 2015. Het gaat om bestrijdingsmiddelen van de groep Kandidaten voor Vervanging (KvV). In plaats van vervanging en verminderde blootstelling van de consument, zoals de bedoeling was van de Europese Verordening uit 2009, loopt de besmetting met dit soort bestrijdingsmiddelen (gemeten als het aantal KvV per product) op.

De nieuwe Nederlandse regering dient nu echt werk te maken van de vervanging van deze bestrijdingsmiddelen om haar doelstelling van ‘nagenoeg geen residuen op voedselproducten in 2030’ te halen.

Met name bij fruit stijgende trend KvV
PAN NL heeft de meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar residuen van bestrijdingsmiddelen in voedsel geanalyseerd met betrekking tot het voorkomen van KvV. Uit de trendanalyse blijkt dat met name bij fruit een stijgende trend te zien is van het aantal residuen van de meest-schadelijke bestrijdingsmiddelen. De stijging is ook te zien bij groente, maar is minder uitgesproken. Dit betekent dat de blootstelling en dus de gezondheidsrisico’s voor consumenten is toegenomen.
Lees hier het complete onderzoeksrapport “Analyse van ‘meest-schadelijke’ residuen van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Toename schadelijke residuen in Nederlands fruit en groente”.

Over Pan-Nederland

PAN-Nederland heeft als doel het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen uit te bannen. Onze visie is een wereld waarin mens en natuur niet aan schadelijke chemicaliën wordt blootgesteld, een samenleving met een intacte biodiversiteit en gezond leefmilieu voor iedereen waarbij het voorzorgsprincipe wordt gehanteerd.

Bron: Pesticide Action Network Netherlands

Quote

Uitgaan nu.nl

20 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching