Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid, Economie, Toerisme - Vanaf 1 februari 2022 zal het Europees digitaal coronacertificaat wat in Nederland ook wel DCC genoemd wordt, in België de naam COVID-certificaat heeft en Pasaporte Covid genoemd wordt in Spanje, zonder boosterpik na negen maanden verlopen. Deze geldigheidsduur zal gelden vanaf 1 februari 2022, zo heeft de Europese Commissie laten weten.

Wie negen maanden na de laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssen-vaccin kregen geen tweede prik) ofwel een herhalingsvaccin of boosterprik heeft gekregen, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Het is nog wel steeds mogelijk om een internationale QR-code te krijgen op basis van een negatieve coronatest of een herstelbewijs.

De Europese Commissie had een datum van 10 januari 2022 voorgesteld maar de 27 EU-lidstaten hebben onderling 1 februari 2022 afgesproken, een datum waardoor de inwoners van de landen genoeg tijd zouden moeten hebben om de boosterprik te halen. De Europese Commissie vindt dat na een laatste vaccinatie na een halfjaar een boosterpik moet volgen maar de EU-lidstaten hebben drie maanden extra de tijd gekregen omdat landen zoals Nederland laat zijn gestart met het zetten van de boosterprik

De nieuwe geldigheidsduur voor het Europees digitaal coronacertificaat geldt voor reizen. Lidstaten die andere regels willen invoeren voor het gebruik van de certificaten op nationaal niveau, worden aangemoedigd om deze af te stemmen op de nieuwe regels om reizigers zekerheid te bieden en verstoringen te beperken..

Op dit moment is echter nog onduidelijk hoe lang het Europees digitaal coronacertificaat geldig zal blijven na de boosterpik. Wordt dat weer zes of negen maanden of langer? Onderzoek zou eerst moeten aantonen of de bescherming ook na de herhalingsprik of boosterprik zal afnemen. Daarbij hangt dit ook af van eventueel nieuwe varianten van het virus, zoals nu dus de Omicron-variant.

Het Europese digitaal coronacertificaat om binnen de Europese Unie te kunnen reizen en werkt met een QR-code die aangeeft of iemand gevaccineerd, genezen of getest is, blijkt erg populair. Er zijn inmiddels meer dan 800 miljoen Europese digitale coronacertificaten aangemaakt. Meer dan zestig landen buiten de EU erkent inmiddels ook het Europese bewijs wat reizen veel makkelijker maakt.

Er moet overigens een nieuw akkoord komen binnen de EU want het Europees digitaal coronacertificaat werd voor 12 maanden aangenomen en is op dit moment geldig van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022. Wat daarna gebeurt met dit Europees reisbewijs is nog onzeker. Drie maanden voor het einde van de toepassingsperiode van de verordening dient de Europese Commissie een verslag in bij het Europees Parlement en de Raad. Bij het uitbrengen van dat verslag kan de Commissie voorstellen het coronacertificaat te verlengen, rekening houdend met de ontwikkeling van de epidemiologische situatie.

Bron: Spanjevandaag

Quote

Uitgaan nu.nl

11 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching