Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Kratom. Je hoort er steeds vaker over, maar erg bekend is de plant nog niet. En dat is niet terecht, want het is een bijzondere plant, waaraan heel wat positieve effecten toegeschreven kunnen worden. Van oudsher wordt door de landwerkers in Indonesië, Vietnam en Maleisië gekauwd op de bladeren. Het geeft meer werklust en werkvreugde en is dan ook erg populair onder de plaatselijke bevolking. Omdat Kratom in de recreatieve sfeer steeds meer ontdekt wordt, ook in Nederland, wordt er ook kritisch naar gekeken. Maar is dat wel zo terecht? We gaan er eens wat dieper op in.

Wat is Kratom?
Kratom is een grote boom. Althans, dat zou je misschien denken als je de plant ziet. Want het is wel degelijk een plant. Maar dan wel een hele grote. En ook een hele fraaie. Fier rechtop staat hij, met grote glanzende diepgroene bladeren, die zwaar generfd zijn in diverse kleuren. Meestal rood, groen of wit. Over deze kleuren van de bladnerven komen we zo uitgebreid terug, want daarin huist een belangrijke basis voor de diverse effecten die aan de plant worden toegeschreven.

Kratom is familie van de koffieplant. Beide stammen af van de familie Rubiaceae. Kratom is dan ook kwa sterkte vergelijkbaar met koffie, maar er zijn ook heel veel verschillen. De werkzame stof in Kratom is Mitragynine. Een stofje dat verwant is aan cafeïne, maar een andere uitwerking heeft. Van koffie zijn we wel gewend om ‘s-morgens vroeg zo snel mogelijk een bakje koffie te drinken omdat we anders niet snel genoeg wakker worden. We vinden dat de gewoonste zaak van de wereld. Zo is dat eigenlijk ook bij Kratom, echter mag je andere effecten verwachten zoals energie, focus en euforie.

Van Kratom word je niet wakker en alert. Het werkt op je alpha-receptoren en je mu-receptoren. Dit zijn dezelfde receptoren waar opiaten zich aan hechten. Deze receptoren zorgen bij kleine hoeveelheden voor opwekkende effecten en bij hogere hoeveelheden voor sederende (verdovende) effecten. Mitragynine hecht zich echter niet aan de receptoren, wat een opiaat wel doet. Dat maakt een opiaat verslavend, want het lichaam raakt feitelijk verslaafd aan de hechting en wil direct meer als de hechting verdwijnt. Mitragynine stimuleert slechts de receptoren. Daardoor is er nauwelijks sprake van verslavingskans. Die is vergelijkbaar met cafeïne.

Wat doet Kratom?
Uit talloze onderzoeken is gebleken dat wanneer je Kratom in lage dosis neemt, dat je stemming kan verbeteren en dat je meer zin en energie kan krijgen om dingen te doen. Het kan dus een gunstig effect hebben op je uithoudingsvermogen en je drive om dingen aan te pakken. Toch heeft niet iedere Kratom dezelfde uitwerking. Dat heeft te maken met de vele verschillende soorten en de afkomst van de plant. Er zijn er te veel om op te noemen. En ieder weer met een ander effect. Globaal kunnen we wel een indeling maken en weten we dat de Kratom van Sumatra en Maleisië bijvoorbeeld opwekkend vrolijk maakt, dat Kratom uit Borneo veel gebruikt wordt vanwege de sederende eigenschappen en dat Kratom uit Bali je een roes van rust kan geven.

De verschillende kleuren bladnerven
Naast het land waar de Kratom van afkomstig is, is de kleur van de bladnerf belangrijker om te bekijken als je op zoek gaat naar het juiste effect. Wil je een Kratom die je stimuleert en die je stemming kan verbeteren, kies dan voor witte Kratom. Witte Kratom staat bekend als stimulerend. Het wordt vaak genoemd als een verhoger van concentratie, alertheid, motivatie en uithoudingsvermogen tijdens lange werkdagen. Het kan op sombere dagen net die boost zijn die je nodig hebt.

Rode kratom is vooral een kalmerende soort. Het geeft rust, een gevoel van welzijn en positiviteit. Maar ook om in slaap te komen of om door te slapen is Rode Kratom erg geschikt. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat Rode Kratom het lichaam kan helpen ontspannen, pijn kan helpen verlichten en de spieren kan helpen ontspannen.

De Groene kratom staat vooral bekend als een milde energybooster die je ook behoorlijk vrolijk kan maken. Groene Kratom wordt vaak gebruikt in situaties waarin sociale interactie belangrijk is, maar ook voor het libido kan het een zeer gunstige uitwerking hebben. Een lage dosering is belangrijk, want voor elke Kratom geldt, en dus ook voor de groene variant, dat bij grotere hoeveelheden juist de sederende eigenschappen toenemen.

Als laatste is er ook een gele variant. Ook wel Gouden kratom genoemd. Dit slaat niet op de kleur van de bladnerven, maar op de kleur die ontstaat op het moment dat je de bladeren anders droogt, waarbij gebruik genaakt wordt van oxidatie-technieken. Bij witte kratom worden de groene bladeren lichtgelig van kleur, en bij groene kratom worden de bladeren felgeel. Deze laatste wordt dan ook Gouden kratom genoemd. Gouden Kratom kan naast een energetische boost, stressvermindering en euforie geven. De effecten blijven vaak ook wat langer hangen dan bij de andere soorten.

Waar kun je Kratom kopen?
Over het algemeen koop je Kratom bij de betere Smartshop. Vraag er naar bij de balie. Ze horen er veel over te kunnen vertellen. Maar pas op voor de extracten. Dat is een stukje gemak, maar je wisselt het in voor werking. De gewone ongeconcentreerde poeders zijn het beste. Eén van de Smartshops die zichzelf gespecialiseerd heeft in Kratom is SMARTPALACE. Ze verkopen alleen de Kratom van Herbal Palace. Het voordeel bij Kratom van Herbal Palace is dat ze een handige Kratom effecten wijzer hebben gemaakt waardoor je door middel van je persoonlijke wensen automatisch bij de juiste Kratom voor jou terecht komt.

Als je geïnteresseerd bent in Kratom, check dan https://smartpalace.nl/kratom-kopen/. Via de handige Kratomwijzer ben je niet eindeloos aan het zoeken naar de voor jou beste Kratom. Ook met vragen kan je bij hun altijd terecht. Ze helpen je graag.

Quote

Uitgaan nu.nl

13 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching