Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Uitgaan, cultuur en vrije tijd – De prijs voor ‘Beste Wandelroute van het jaar’ in de Benelux gaat in 2021 naar de unieke, grensoverschrijdende nieuwe route ‘De Lange Afstandswandeling van het RivierPark Maasvallei’. Deze prestigieuze prijs, die op de virtuele Fiets- en Wandelbeurs van Gent en Utrecht werd uitgereikt, is iets om zeer trots op te zijn. En dus was er veel gejuich op beide oevers van de Maas toen de uitslag bekend werd.

Meer dan alleen een wandelroute
“Deze ‘Lange Afstandswandeling’ verbindt alle ingrediënten van de Maasvallei met elkaar in een route van maar liefst 137 km op beide oevers van de Maas”, stelt Igor Philtjens, voorzitter van de stuurgroep RivierPark Maasvallei en gedeputeerde voor Toerisme (B). “Het is meer dan enkel een wandelroute; het is een symbool van samenwerking over grenzen heen, waarbij de kwaliteit van ons unieke Limburgse landschap centraal staat en onze positie als grensoverschrijdende bestemming wordt versterkt. Deze prijs is bovendien een grote opsteker voor onze manier van werken: duurzaam toerisme op maat van het RivierPark Maasvallei”.

Iconische wandelen aan beide oevers van de Maas
Het RivierPark Maasvallei is de naam van het langgerekte landschap tussen Maastricht/Lanaken en Thorn/Kessenich, aan beide oevers van de Maas. De Maas boetseerde eeuwenlang het landschap en kreeg na overstromingen in de jaren 1990 een breder, natuurlijker, veiliger rivierbed. Met bijzondere natuurgebieden tot gevolg, die vlakbij en tussen de historische Maasdorpjes en –stadjes met hun omringende cultuurlandschap liggen, verbonden door het fietsroutenetwerk, wandellussen en de typische fiets- en voetveertjes. En nu dus ook door de Lange Afstandswandeling door beide Limburgen, door 11 Maasgemeenten en door 20 wilde natuurkernen.

Wethouder toerisme Gina van Mulken van de gemeente Stein (NL): “Deze route is nu al iconisch. Ze verbindt bekende én verborgen parels in onze gemeente, maar ook tussen de partners onderling. Allemaal samen bouwen we een uniek verhaal uit waar bewoners en bezoekers beter van worden”.

Starten vanuit dele dorpen
De route is volledig bewegwijzerd. Ideale startplaatsen zijn de toegangsdorpen aan beide oevers, zoals Oud-Rekem, Leut, Stokkem, Aldeneik, Kessenich (B) of Itteren, Geulle, Elsloo, Grevenbicht, Roosteren,  Stevensweert, Thorn (NL). Er zijn bovendien aanlooproutes vanuit Maastricht station en de historische kern van Sittard. Struinen langs de Maas wordt afgewisseld met stukken door charmante Maasdorpjes. Omdat de Maas in dit gebied zo dynamisch kan zwellen en krimpen, werd er bijkomend een droge voetentraject of ‘hoogwateralternatief’ bewegwijzerd, dat zelfs in de natste periodes begaanbaar is. Dat kon de jury van de beste wandelroute van 2021 in de Benelux bijzonder waarderen.

De route bestaat nu bijna 1 jaar en werd al veelvuldig gelopen. De bijhorende kaart kost 6 euro en ging in volle coronacrisis als zoete broodjes de deur uit. Regionaal Landschap Kempen en Maasland, die de route realiseerde samen met al haar Vlaamse en Nederlandse partners, nodigt toeristische ondernemers in het RivierPark Maasvallei uit om in te spelen op al die wandelaars, met bijvoorbeeld bagageservice of wandelarrangementen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over deze spectaculaire wandeling, raadpleeg dan

Quote

Uitgaan nu.nl

18 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching