Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Jos de Jong - NLMagazine Cultuur & Uitgaan - Om Holland te verdedigen werd in de 17e eeuw een uitgebreid verdedigingsstelsel aangelegd, de Oude Hollandse Waterlinie. Deze linie bestaat uit gebieden die opzettelijk onder water konden worden gezet en die met elkaar verbonden waren door vestingsteden en verdedigingswerken.

Rampjaar 1672
De schansen aan beide kanten van de Oude Rijn konden echter niet voorkomen dat de Franse troepen in december 1672, toen al het water bevroren was, de linie overstaken. Tal van dorpen langs de Oude Rijn, waaronder het in het huidige Groene Hart gelegen Bodegraven, werden in dit Rampjaar platgebrand.
Als reactie op het rampjaar 1672 gaf stadhouder Willem III in 1673 de opdracht om op de smalste plek van de Oude Hollandse Waterlinie nabij Nieuwerbrug (ca 7 kilometer ten oosten van Bodegraven) een goed verdedigbare schans het Fort Wierickerschans te bouwen, een schans bij Nieuwerbrug, ca 7 kilometer ten oosten van Bodegraven. Sinds die tijd heeft er op deze plek geen vijandelijke aanval meer plaatsgevonden.

Van bouwval tot evenementenlocatie
Fort Wierickerschans was ooit een machtig en voor de omgeving een beeldbepalend fort dat echter bijzonder slecht werd onderhouden en werd een waar bouwval. 
Het fort is door de ‘Fort Wierickerschans Groep’ volledig omgetoverd tot een multifunctioneel centrum dat regelmatig open is voor publiek. Het is een boeiend en bezielend fort geworden met forse aan de vroegere tijd herinnerende nostalgische gebouwen, bereikbaar via een loopbrug over het verdedigingswerk omringende gracht. Verder is het binnenterrein fraai aangepast en zijn de groene verdedigingswallen hersteld.
Het fort is geschikt gemaakt voor het houden van diverse, al dan niet zakelijke evenementen en is een waar decor voor de meest uiteenlopende feesten. Momenteel helaas gesloten vanwege alle corona-ellende, maar zeker het bezoeken waard als iedereen weer kan en mag doen wat menigeen zo graag wil…er op uittrekken en genieten van alles wat kunst en cultuur betreft.

Quote

Uitgaan nu.nl

18 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching